A hagyományos lángos
még kemencében készült, a ma elterjedt változata már olajban
sül. Ez utóbbitól a piacokon vagy a strandokon kapható verzió
elsősorban a kelesztés idejében tér el (hiszen nincs idő a
hosszas kelesztésre, ha pörög az üzlet), na meg krumpli sincs a
tésztájában (frissen fogyasztjuk), íze viszont ugyanolyan remek.
A receptet Limarától kölcsönöztem.
Hozzávalók
- ½ csomag (2,5 dkg) friss élesztő
- 3, 5 dl langyos víz
- 50 dkg liszt
- 2 teáskanál só
- 0,5 dl olaj
a sütéshez:
- 1 l olaj
a tálaláshoz:
- fokhagymás olaj (0,5 dl olaj + 0,5 dl víz + 2 gerezd reszelt fokhagyma)
- tejföl
- reszelt sajt
- só
A vízbe morzsolt
élesztőt alaposan elkeverjük, majd a sóval elkevert liszthez
öntjük. Alaposan kidagasztjuk. Legvégül beledolgozzuk az olajat
is. Letakarva 30 percig pihentetjük a tésztát, majd lisztezett
deszkára borítva 10 egyenlő részre osztjuk, a részekből
gombócokat formázunk.
Az olajat egy nagyobb
serpenyőben vagy lábasban közepesen forróra melegítjük (180
fok) és a lángos formára kihúzkodott tészta mindkét oldalát
aranyszínűre sütjük. Alaposan lecsepegtetve, ízlés szerint
fokhagymásan, tejfölösen, sajtosan (vagy mindezekkel együtt)
forrón fogyasztjuk.
Tisztelt Szerkesztő!
VálaszTörlésA színvonalas bejegyzései felkeltették az érdeklődésünket. Megköszönném ha kapcsolatfelvétel céljából elküldené az e-mail elérhetőségét a kzsolt@innofield.hu címre.
Az együttműködését előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Kovács Zsolt, Projektvezető
iNNOField Kft