2009. 03. 20.

Gyümölcsös vaníliakrémmel

Étteremalakítás...

A levelestészta iránti rajongásomról már írtam. Eddig csak sós töltelékűeket mutattam, azonban szoktam én édeset is készíteni.



A vaníliakrémből a hagyományos az igazi, mint ez a Lajos Mari nyomán készült változat, de lustábbak és krónikus időhiányban szenvedők használhatnak hidegen kikeverhető krémport is.

Hozzávalók
  • 4 tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • 6 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 4 dl tejszín
  • 1 kiskanál vaníliakivonat
A tojássárgákat kikeverem a cukorral, majd a liszttel és csomómentesre keverem a tejjel. Vízgőz felett besűrítem és kihűtöm. Közben időnként megkeverem, hogy ne bőrösödjön meg a teteje vagy egyszerűen folpackot terítek a krém felszínére. Végül a felvert tejszínt óvatosan beleforgatom a krémbe.

A levelestésztát felvágom kb. 10x10 cm-es négyzetekre és előmelegített, forró sütőben aranyszínűre sütöm. Kihűlése után vaníliakrémmel és gyümölccsel rétegesen lerakom (általában 3 lapot számítva egy adagra) és vaníliás porcukrot szitálok a tetejére. Én leginkább ananásszal vagy eperrel szeretem, de ízlés szerint bármilyen friss gyümölcs, de akár befőtt is szóba jöhet.



13 megjegyzés:

  1. Nagyszerűűűű! Én is imádom a leveles tésztát, - bár ezt már nálam biztos láttad. Elronthatatlan (főleg ha kész a tészta ;-) és minden ami belőle készül nagyon dekoratív!

    VálaszTörlés
  2. Palócprovence, ha csuklanál, én vagyok az oka. Nem is mondok semmit, csak duzzogok:)

    VálaszTörlés
  3. Igen Gabah, már csorgattam nálad a nyálamat! :))

    VálaszTörlés
  4. Nadine, ha hiszed, ha nem, tényleg csuklottam az előbb. :))

    VálaszTörlés
  5. Én is leveles tészta rajongó vagyok. Nemrég krémest készítettem belőle, ez is hasonló ízvilág lehet. Bár a gyümölcs biztos dob még rajta!

    VálaszTörlés
  6. Én meg tényleg puffogtam, hogy ez nem igaz...:)

    VálaszTörlés
  7. ManóAnyó, ez is hasonló, mint a krémes, csak kevésbé rendezett.:)) A gyümölcs pedig nem válik hátrányára...

    VálaszTörlés
  8. Nadine, ne puffogj, inkább egyél! :))

    VálaszTörlés
  9. Most ettem:))) Zöldborsófőzeléket sajtos bundáskenyérrel. Már kevésbé hat rám az epres-vaníliás süti...:)

    VálaszTörlés
  10. Már megint eper és édesség, meg ráadásul leveles tészta! Ez már emberkínzás így monitoron keresztül!!

    VálaszTörlés