Ma, nagycsütörtökön a hagyomány szerint az utolsó vacsora napjára (amikor Jézus a Getsemáné-kertben búcsút vett tanítványaitól és felkészült az áldozatra) emlékeznek a keresztények. Zöldcsütörtöknek is nevezik ezt a napot, hiszen ilyenkor spenótot, csalánt, komlóhajtást, egyéb zöld növényeket szokás enni. Ez a pite az olasz torta pasqualina egyik változata , Sarah Brown ötlete nyomán.
Az alaposan megmosott spenótot lecsepegtetjük és felaprítjuk, közben a vastagabb levélnyeleket eltávolítjuk. Nem kell megijedni a hatalmas mennyiség láttán, párolás közben nagyon összeesik a spenót!
2 evőkanál olajon üvegesre sütjük a nagyon finomra vágott hagymát és reszelt fokhagymát, majd hozzáadjuk a spenótot és fedő alatt a saját gőzében 10 percig pároljuk. Fűszerezzük, fedő nélkül minden nedvességet elpárologtatunk róla.
- 50 dkg spenót
- 2 evőkanál olaj + a kenéshez
- 1 hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- szerecsendió
- 50 dkg túró
- 10 dkg reszelt sajt (trappista is jó)
- 4 tojás
- 6 réteslap
Az alaposan megmosott spenótot lecsepegtetjük és felaprítjuk, közben a vastagabb levélnyeleket eltávolítjuk. Nem kell megijedni a hatalmas mennyiség láttán, párolás közben nagyon összeesik a spenót!
A túrót összekeverjük a kihűlt spenóttal és a reszelt sajttal.
Egy 30 cm-es püspökkenyérformát (vagy tetszés szerinti hőálló formát) kiolajozunk és kibéleljük a megolajozott réteslapokkal. Elterítjük benne a túrós tölteléket, amibe kanállal 4 mélyedést alakítunk ki a tojásoknak.
A felütött tojásokat a mélyedésekbe csúsztatjuk. Célszerű egy kávéscsészébe ütni a tojást, így egyrészt észrevesszük, ha rossz, másrészt egyszerűbb a túróba csúsztatni. A réteslapokat ráhajtjuk a töltelék tetejére.
200 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük a pitét. Melegen, de hidegen is finom. Spenót helyett zsenge csalánnal is elkészíthetjük.
Nagyon jó kis recept, a mai napra különösen. Köszönöm.
VálaszTörlésEz fantasztikusan néz ki, és biztos finom is.
VálaszTörlésGratulálok hozzá!
Fantasztikus ötlet, már robogok is csalánt gyűjteni. Épp reggel láttam, hogy előbújtak az első zsenge csalánlevélkék...
VálaszTörlésImádom a spenótot! Köszönöm a receptet, BIZTOS, hogy elkészítem! :)
VálaszTörlésA Te Provence-od, a blogod, gyönyörű, még, ha palóc is. A receptek arra csábítanak, hogy elkészítsük és megízleljük a nyomukban született ételeket. A torta pasqualina pedig minden változatban remek. (Ha megnézed a blogomat, megtudod, miért írtam ezt.)
VálaszTörlésÜdv:
Ildikó
De ügyes vagy, nagyon jól néz ki!
VálaszTörlésKellemes Húsvéti ünnepeket kívánok!
Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok Nektek!
VálaszTörlésBoldog Húsvétot :)
VálaszTörlésKellemes Húsvéti Ünnepeket!
VálaszTörlésKellemes húsvéti ünnepet!! :)
VálaszTörlésIldikó, így igaz, a torta pasqualina minden változata remek! És köszönöm! :)
VálaszTörlésVégül is, húsvétra elkészítettem ezt a finomságot, köszönöm a receptet. A családnak is ízlett, gondolom lesz ebből még repeta.
VálaszTörlés(A múltkor azért sokalltam a 6 lapot, mert - közben kiderült - még sosem dolgoztam ilyen vékony réteslappal, csak vajastésztával.)
Örülök, hogy ízlett! :)
VálaszTörlés