Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 04. 02.

Csalános-túrós táska

Étteremalakítás...
Már régóta ígérgetem a csalános recepteket, íme az első: csalános-túrós táska.


A csalánnal szó szerint érdemes kesztyűs kézzel bánni (mazochisták és reumások ettől eltekinthetnek), mert már a zsenge hajtások is igen csípnek. A legfinomabb a hajtáscsúcs, ezeket gyűjtsük.

Hozzávalók
  • 1 csomag réteslap
  • 25 dkg túró
  • 2-3 maréknyi csalán
  • bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • csipetnyi szárított zsálya
  • 2 evőkanál olivaolaj + a kenéshez
A megmosott és lecsepegtetett csalánhajtásokat apróra vágom és az olivaolajon megpárolom, közben fűszerezem. Hozzákeverem a túróhoz az olajával együtt. A réteslapokat hosszában 3 részre vágom, a 3 lapot egymásra teszem, de közben megkenem olajjal. A tésztacsík végére teszek egy evőkanálnyi tölteléket és háromszög alakban felhajtogatom.


Előmelegített sütőben, 200 fokon aranybarnára sütöm.


Forrón, langyosan, de hidegen is jó.

16 megjegyzés:

KataKonyha írta...

Lehet, hogy ezzel kéne barátkozzak medvehagyma helyett, mert csalán az felénk is van... Mihez hasonlít az íze?

Limara írta...

Szerintem oda érek még ebédre!...))Csak csalánteát ittam még eddig, az oly rettenetes élmény volt, hogy mással nem is próbálkoztam, de lehet, hogy majd most! :))

Lekvároskukta írta...

Szia, engem is érdekelne, mihez hasonlít az íze. Egyébként nagyon jól néz ki, ráadásul egészséges is :)

Annamarie írta...

Szia!
nagyon jól néz ki, ezt is ki fogom próbálni. De előtte negem is nagyon érdekelne, hogy milyen (mihez hasonlít) az íze...

Palócprovence írta...

Hát, most megfogtatok. Nem is tudom, mihez hasonlítsam az ízét. Leginkább csaláníze van.:))A viccet félre téve, talán a spenóthoz hasonlít, de nincs savanykás íze, inkább egészen enyhén kesernyés. Olyan friss zöld íz, de egy picit fűszeres. A lányom most mondja, hogy szerinte a búzacsírához hasonlít az íze.
A legegyszerűbb, ha megkóstoljátok! :)

duende írta...

Nyami... ezt imádom... :))

napmátka írta...

Már megint adtál egy jó ötletet!

Palócprovence írta...

Akkor jó! :)

Házisárkány írta...

A csalánt a lábaimra használom hosszúfutások után:beleszaladok a susnyásba-utána jöhet az ékesszólás és a zuhany!!!!
...a teáját is szeretem...egyszer kiprószálom!

Palócprovence írta...

Izgalmasan hangzik! :))) És használ?

Házisárkány írta...

Használ!:DD Mindkettő...

Palócprovence írta...

:)))

Zsuzska írta...

Köszönjük a receptet, kipróbáltam! Nagyon finom volt a családnak is ízlett. (Na jó, a kicsinek nem, de ö nem számít)Én még tettem bele egy kis parmezánt is, nem ártott neki!!!
Zsuzska

Palócprovence írta...

Örülök, hogy ízlett! :) A parmezán egyébként semminek sem árt...:))
Az enyémeknek is ízlik ez a változat, pedig nem csalánrajongók.

Nóri írta...

Én is kipróbáltam, de a krumpli vonalon mentem tovább, és samosa tölteléket tettem bele, így megspóroltam magamnak az olajban sütögetést. kis joghurtos mártogató mellé... mmm :)

Palócprovence írta...

:))