Az Ifjúság mesemaratonra készült, erre az alkalomra készültek a boszorkányujjak, amelyek az USA-ban népszerű halloweeni sütemények. Számos receptváltozata ismert, én ezt vettem alapul, de a próbasütés után változtattam rajta. Elhagytam a sütőport belőle, így viszonylag megtartotta a formáját sütés után is. A liszt mennyiségét is megemeltem és részben réteslisztre cseréltem. A színe pedig csak azért nem lett zöld, mert sehol nem kaptam zöld ételfestéket...
A próbasütést/próbafőzést egyébként ajánlani tudom mindenkinek, amikor nem "csak úgy", hanem valamilyen alkalomra készítünk valamit. Sok kellemetlen meglepetéstől kímélhetjük meg magunkat.
Hozzávalók 50 darabhoz
- 20 dkg rétesliszt
- 30 dkg finomliszt
- 25 vaj vagy margarin
- 20 dkg porcukor
- 1 tojás
- 1 kiskanál vaníliakivonat (elhagyható)
- 5 dkg hámozott egész mandula
- zöld és/vagy piros cukormáz
A mandula és a cukormáz kivételével a hozzávalókból omlós tésztát gyúrtam és egy éjszakát pihentettem a hűtőben. Másnap egy-egy diónyi tésztából ujjnyi hengereket sodortam és kialakítottam belőlük az ujjakat, a körmök helyére tettem a mandulákat.
Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 perc alatt megsültek az ujjak. Kihűlésük után a cukormázzal díszítettem őket. Ehhez célszerűbb egy kicsit hígabb cukormázat használni, a dekortoll nem igazán alkalmas erre, mint ahogy a végeredmény is mutatja.