Fotó: Szabó Dániel
2014. 12. 30.
2014. 12. 27.
Narancsos-rozmaringos-gesztenyés töltött pulykamell
A hagyománnyal szakítva
idén Mautner Zsófi receptje alapján készítettem a töltött
pulykamellet. A gesztenye mellett itt a narancs és a rozmaring is
meghatározó.
Hozzávalók
- 1 kg pulykamell
a töltelékhez
- 2 zsemle felkockázva (eredetileg 3)
- 4 evőkanál olívaolaj
- 5 dkg vaj (eredetileg 1 evőkanál kacsazsír)
- 1 nagy fej vöröshagyma (eredetileg 2) finomra vágva
- 2 dl tejszín (eredetileg 4 dl tej a zsemle áztatásához)
- 1 tojás elhabarva
- 20 dkg hámozott sült gesztenye feldarabolva
- 1 narancs reszelt héja
- só
- bors
a tetejére
- 10 dkg szeletelt bacon (eredetileg nincs)
A töltelékhez a
felkockázott zsemléket terítsük el egy tűzálló tálba és
locsoljuk meg az olajjal, majd 180 fokos sütőben pirítsuk
aranyszínűre. Öntsük rá a tejszínt, hagyjuk, hogy felszívja a
folyadékot.
A felaprított hagymát
pirítsuk meg a zsiradékon. Adjuk a zsemlékhez a többi
hozzávalóval együtt.
Fektessük a pulykamellet
egy vágódeszkára, vágjuk be vízszintesen, de ne teljesen,
hajtsuk szét, így egy nagy húslapot kapunk. Kicsit klopfoljuk ki,
sózzuk és borsozzuk. Terítsük alufóliára. Hosszában halmozzuk
rá a tölteléket, tekerjük fel, hajtsuk rá a fóliát és jól
zárjuk le.
180 fokon süssük 45
percig, majd bontsuk ki a fóliából, tegyük a tetejére a bacon
(ha használunk), süssük még 15 percig.
Szeletelés előtt kicsit
pihentessük. Hidegen is finom.
Címkék:
Chili & Vanilia,
húsétel,
karácsony,
szárnyas
2014. 12. 22.
Disznóvágás
Ez a nap is elérkezett,
hiszen Malacka tette a dolgát: evett és hízott. Ha tudta volna, mi
lesz a következménye mértéktelen falánkságának és
mozgásszegény életmódjának...
Napfelkelte előtt már
forrt a víz a katlanokban.
Némi előre nem tervezett birkózás után a pörzsölés következett,
majd gondos kezek
mosdatták.
Itt már elfogyott a
füle.
A reggeli sokak kedvence,
a sült vér volt, na meg disznótoros pecsenye.
Gyerekmunkát is igénybe
vettünk
vigyázó tekintetek
mellett.
Hosszú nap volt, sok
munkával, így időnként megpihentünk.
A hurka, kolbász,
disznósajt mellett elkészült a hagyományos disznótoros menü is:
toros leves nyers
vöröshagymára és zsömlére tálalva,
toroskáposzta, sült
hurka, végül meglepetésként torta.
Címkék:
állatok,
húsétel,
magyar konyha,
tartósítás
2014. 12. 14.
Fűszeres fácánfasírt
Maradék főtt fácánhús
az alapja ennek a fasírtnak. Fűszerezése tetszőleges lehet, most
mexikói fűszerkeverék (chili, cayenne bors, koriander, fokhagyma)
adja az alapját.
Hozzávalók 12 darabhoz
- 40 dkg főtt fácánhús finomra vágva
- 1 lilahagyma apróra vágva
- 1 maréknyi tetszőleges reszelt sajt
- 1-2 teáskanál mexikói fűszerkeverék
- 2 gerezd reszelt fokhagyma
- 2-3 szelet szikkadt kenyér elmorzsolva (csak a bele)
- só
- bors
- 2 tojás
- 20 dkg szalonna vékony szeletekre vágva
A szalonna kivételével
keverjük össze a hozzávalókat formálható, de azért lágy
masszává. Gömbölygessünk belőle 12 gombócot, sorakoztassuk
őket kiolajozott muffintepsibe vagy bármilyen hőálló tálba.
Tegyük a tetejükre a szalonnaszeleteket, majd 200 fokon süssük
addig, amíg megpirul rajtuk a szalonna.
Címkék:
maradékból,
szárnyas,
vad
2014. 12. 10.
Kurkumás, chilis zellerleves
A kurkuma aromája
mellett aranyló fényt is ad a levesnek, amit jól kiegészít a
mértékkel adagolt chili.
Hozzávalók
- 2 evőkanál vaj vagy olaj
- 1 nagyobb zellergumó
- 2 közepes krumpli
- 1 zöldhagyma
- 1,5 liter leszűrt hús- vagy zöldségleves
- só
- bors
- 1 mokkáskanál szárított, őrölt kurkuma
- ízlés szerint chilis olaj vagy friss chili
- 2 dl tejszín
- néhány szál petrezselyemzöld
A megtisztított,
felkockázott zellergumót és krumplit forgassuk át a meleg
vajon/olajon, pároljuk egy-két percig, végül öntsük fel a
levessel. Adjuk hozzá a zöldhagymát és fedő alatt pároljuk
puhára a zöldségeket. A megpuhult zöldségkockák negyedét
vegyük ki a levesből, a többit botmixerrel pürésítsük össze a
levessel (ha krémlevesként akarjuk tálalni, ez a lépés elmarad).
Keverjük el benne a tejszínt, fűszerezzük, tegyük bele a félre
tett zöldségkockákat, végül szórjuk meg a finomra vágott
petrezselyemlevelekkel.
Melegen tálaljuk, de
hidegen is finom.
Címkék:
gluténmentes,
leves,
vegetáriánus
2014. 12. 07.
2014. 12. 01.
Rozmaringos focaccia
A focaccia önmagában is
finom, de némi rozmaringgal ízesítve különösen az, és
egyszerű elkészíteni.
Hozzávalók
- 50 dkg kenyérliszt
- 1 teáskanálnyi só
- 3,5 dl langyos víz
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 evőkanál olívaolaj
a tetejére:
- olívaolaj
- nagy szemű só
- 1-2 szál rozmaring
Az élesztőt morzsoljuk
bele a langyos vízbe, keverjük el benne az olajat is, majd adjuk
hozzá a sóval elkevert liszthez. A simára gyúrt tésztát hagyjuk
a duplájára kelni.
Olajozzunk ki egy közepes
tepsit, egyengessük el benne a megkelt tésztát, kenjük meg a
tetejét olajjal, szórjuk meg a sóval és a felaprított
rozmaringlevéllel.
Melegítsük elő a sütőt
220 fokra, addig hagyjuk még kelni a focacciát, végül süssük
20-25 percig.
Próbáljuk ki más
ízesítéssel is, például aszalt paradicsommal, olívabogyóval,
chilivel, kakukkfűvel, a sor végtelen.
2014. 11. 02.
2014. 10. 22.
8 perc
„A kapcsolatok fűtőanyaga a törődés. Két
ember együttélését legjobban a megszokás, a mindennapok
elszürkülése veszélyezteti. Egy tartós együttélésben is
szükségünk van mindarra a gyengédségre, csábításra,
törődésre, ami az udvarlás idején természetes volt. E nélkül
minden kapcsolat elsötétedik és kihűl. Az ok legtöbbször nem a
szeretetlenség, hanem a kényelmesség, a lustaság - de túl nagy
árat kell fizetni érte. Az ember is - ahogy a növény - arra
fordul, ahonnét fény
és melegség sugárzik rá.”
Popper Péter
Címkék:
csak beszélek és beszélek
2014. 10. 16.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)