2010. 03. 29.
Húsvétra
vagy citromos kenyér- ha valaki nem kedveli az édes és sós ízek keveredését.
A rozmaringos báránycomb mindig jó választás,
mellé csinálhatunk fenyőmagos zöldbabot,
de akár tejszínben sült krumplit is.
A tükörtojást formázó sütemény nagy sikerre számíthat (nem csak) a gyerekek körében,
de helyette / mellette választhatunk sárgarépás muffint
vagy epres túrótortát is.
Persze ne hagyjuk ki a tojáslikőrt sem!
További ötletek a Kifőztük receptújságban:
Címkék:
Húsvét
2010. 03. 26.
Kesudiós csirke
- 4 evőkanál olaj
- 2-3 gerezd reszelt fokhagyma
- 1-2 chilipaprika (ízlés szerint)
- 50 dkg bőr nélküli csirkemellfilé felkockázva vagy csíkokra vágva
- 1 sárgarépa kis csíkokra vágva
- 1 fej hagyma cikkekre vágva
- 2 szál újhagyma felszeletelve
- 1/2 kaliforniai paprika felcsíkozva
- 1 evőkanál halszósz
- 2 evőkanál osztrigaszósz
- 1 kiskanál cukor
- bors
- maréknyi kesudió
A felforrósított olajba dobjuk a reszelt fokhagymát és a chilit, hozzáadjuk a csirkét és addig keverjük, rázogatjuk, amíg megsül (néhány perc). Beletesszük a zöldségeket, kesut és a szószokat is. Néhány percig még pároljuk.
Címkék:
szárnyas,
thai konyha
2010. 03. 23.
Fűszertkert - A bazsalikom
Termesztése és felhasználása a meleg éghajlatú országokban több évezredre vezethető vissza, néhány fajtáját a mai napig szent növényként tisztelik. Sok változata kapható Magyarországon is, a hagyományos dél-európai zöld és piros levelű fajták mellett gyakori a görög és thai bazsalikom is.
A nálunk mindig egyéves növényként termesztett bazsalikom az egyik legmelegigényesebb fűszernövényünk, hőigénye hasonló a paprikáéhoz. Ezért nálunk elsősorban palántaneveléssel termeszthető, a palánták csak a májusi fagyok után ültethetők ki szabadföldbe. A magok csírázásához 18-22 °C-os, növekedéséhez pedig legalább 20 °C hőmérséklet szükséges. Laza szerkezetű, könnyen melegedő, homokos vályogtalajok az ideálisak számára, szélsőséges talajtípusokon nem termeszthető. Vannak olyan fajtái, amelyek fényre csíráznak, ezek magját nem szabad földdel betakarni. Mindig olvassuk el a vetőmagos zacskón feltüntetett információkat! Gyökérzete sekély, így nem kíván mély talajréteget. A meleg mellett sok napsütésre is szüksége van és természetesen öntözésre. Esős, hűvös nyarakon kevesebb illóolaj képződik benne.
Az illóolajon kívül a zöld növényi részekben jelentős mennyiségű a C-vitamin. A népi gyógyászatban étvágygerjesztőnek, vizelet- és szélhajtónak, köhögéscsillapítónak használják. Főzetét külsőleg borogatásra, torokgyulladás esetén öblögetésre is alkalmazzák Illata a legyeket távol tartja, ezért régen előszertettel ültették falusi házaknál.
Címkék:
fűszerek-ízesítők,
herbárium,
kert
2010. 03. 21.
Rizsfelfújt
Hozzávalók
- 2 bögre rizs
- 5 bögre tej
- 8-10 evőkanál porcukor
- 5 dkg vaj
- 1 citrom vagy narancs reszelt héja
- 4 tojás
- a forma kikenéséhez kevés vaj és 1-2 evőkanál zsemlemorzsa
A rizst a tejben a cukor felével puhára főzöm, vigyázva, hogy le ne kapjon az alja. Belekeverem a vajat és a reszelt citromhéjat és kicsit hűlni hagyom. A maradék cukorral kikeverem a tojások sárgáját, a tojásfehérjéket kemény habbá verem. A rizsbe keverem a tojássárgás keveréket, majd beleforgatom a tojáshabot is.
Egy kapcsos tortaformát kivajazok, megszórom zsemlemorzsával és belesimítom a rizses masszát. Előmelegített sütöben 180 fokon fél órán át sütöm.
Tálra borítva csokimártással, lekvárral vagy egyszerűen porcukorral megszórva tálalom.
Címkék:
desszert,
vegetáriánus
2010. 03. 18.
Sándor, József, Benedek
Az időjárási regulát, mi szerint: „Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a meleget!”, szerintem mindenki ismeri. A három jeles nap együttes megfigyeléséből az időjárásra vontak le következtetéseket: ha ezekben a napokban kisüt a nap, akkor hosszú, meleg nyár várható, ha nem süt ki, akkor hosszú, lucskos őszre lehet számítani
Azonban más szokások is kapcsolódnak e napokhoz. Sándor napját - bízva a jobb termésben -alkalmasnak találták a zab, a tavaszi árpa és a fehér bab vetőnapjának.
A század elején lejegyzett Borsod megyei palóc Sándor-köszöntő így hangzik:Sándor napja ma vagyon,
Átbillegtem a fagyon.
Ha jegy garast annátok,
Tudom mennem bánnátok.
Ha mehhaltok jaó jártok,
Rám marad a vagyontok.
Szivemből kivánom!
(Istvánffy 1911: 299)
A három jeles nap közül szokásokban és hiedelmekben a leggazdagabb József napja, a tavasz első napjának ünnepe, munkatilalommal. József-napkor mindenkinek meg kellett fürdenie és tiszta fehérneműt vennie. Az iparosok ünnepe is volt, céhes zászlóikkal vonultak a templomba. A hagyomány szerint a madarak megszólalnak ezen a napon, mert „Szent József kiosztotta nekik a sipot” Időjárás- , termés- és haláljóslás is fűződik József napjához. Az Ipoly menti falvakban a József-napi rossz idő sok halottat jelent abban az esztendőben. József-nap a méhek kieresztésének is megszabott ideje volt: „Atya, Fiú, Szentlélök Isten nevibe induljatok, rakodjatok, mindön mézet behordjatok!” Ezen a napon érkeznek a fecskék, s ilyenkor mondogatták a gyerekek: „Fecskét látok, szeplőt hányok!” Az Ipoly menti falvakban József-naptól már mezítláb jártak a gyerekek.
Benedek napján zsírt és fokhagymát szenteltek, melynek azután gyógyító erőt tulajdonítottak. A Benedek-napon duggatott hagymát Bertalan napján (augusztus 24.) szedték fel, utána a háztetőre rakták, ahol hét nap érte a napsugár és hat éjszaka a harmat. Ennek a benedeki hagymának a főzetével a tífuszos betegek fejét és hasát mosták, de a marhák felfúvódásának gyógyítására is alkalmasnak tartották. Úgy vélték, ha ezen a napon dörög az ég, akkor száraz lesz a nyár.
Magyar Néprajz VII.
Címkék:
jeles napok,
palóc népszokások
2010. 03. 15.
Sztrapacska
A sztrapacska olyan régen bekerült a palóc konyhába, hogy szinte már sajátjaként tekint rá. Hagyományos módon elkészítve - hasonlóan a nudlihoz - soha nem tartalmaz tojást. A krumpli - liszt arány is hasonló, természetesen a sztrapacska nyers reszelt krumplival készül, ami kifőzése után is érezhető egy kicsit.
Hozzávalók
- 60 dkg krumpli
- 20 dkg liszt
- só
- kevés víz, ha szükséges
- a tálaláshoz: tetszés szerint túró, tejföl, húsos szalonna, savanyú káposzta, pirított hagyma, stb
A meghámozott krumplit kislyukú reszelőn lereszelem, összekeverem a liszttel. A krumpli nedvességétől függően esetleg kevés vizet adok hozzá, hogy galuskasűrűségű masszát kapjak. Forrásban lévő sós vízbe szaggatom galuskaszaggatóval (mazochisták deszkáról késsel is szaggathatják), amikor feljön a víz tetejére, akkor készen van.
Leszűrése után pici zsírral vagy olajjal átforgatom. Ízlés szerinti feltéttel tálalható. Legismertebb a juhtúrós sztarpacska vagy a savanyúkáposztával készült változat. Én leginkább tejföllel és húsos szalonnapörccel szeretem, mellé a savanyúkáposztát pedig nyersen eszem.
Címkék:
egytálétel,
palóc konyha,
szlovák konyha
2010. 03. 12.
Gergely nap
A téli ünnepkör Gergely nappal zárul, amihez több szokás és időjóslás kapcsolódik. A Gergely-járást még IV. Gergely pápa rendelte el 830-ban I. Gergely tiszteletére. Ez az adománygyűjtő szokás legtovább a Dunántúlon és Palócföldön - itt is a Középső-Ipoly mentén - maradt fenn. Részben a tanító számára (később a rászorulóknak) gyűjtöttek terményt és pénzt, részben pedig iskolába járásra invitálták a gyerekeket. Csapatostul jártak házról-házra csúcsos papírsüvegükkel és fakardjukkal, a lányok fehér ruhában, fejükön koszorúval. Énekeltek, mondókákat, jókívánságokat mondtak.
Fotó: innen
Gergely napját hideget hozó napként tartották számon: "ha Gergő megrázza a szakállát, akkor még sok hó lesz". Ezen a napon szórták el a mákot, mert úgy vélték, hogy akkor nem lesz férges. A krumpliültetés legalkalmasabb időpontjának is ezt tartották.
Csáky Károly: Katalin-naptól Gergely-napig
Magyar Néprajz
Csáky Károly: Katalin-naptól Gergely-napig
Magyar Néprajz
Címkék:
jeles napok,
palóc népszokások
Kifőztük!
Az elmúlt hetek titokzatoskodására végre fény derült! Megjelentünk! Szepyke ötletének hála, 14 gasztroblogger összefogásával megjelent havonta megjelenő ingyenes receptújságunk első száma, a Kifőztük! Olyan receptgyűjtemény volt a célunk, ami mindenki számára elérhető alapanyagokból indul ki és csak kipróbált, jól bevált recepteket tartalmaz.
Az újság teljesen ingyenes, a feliratkozás és regisztráció a jobboldali sávban lévő képre kattintva érhető el. Ezt követően az e-mail címetekre, pdf formátumban érkezik havonta az újság, amit akár ki is lehet nyomtatni. A file nagy méretét (10MB) nem minden e-mail fiók képes kezelni (citromail, freemail, vipmail, gportal és fibermail nem alkalmas erre!), így inkább gmailt használjatok erre a célra!
Fogadjátok olyan szeretettel, amilyen szeretettel készítettük! Reméljük, sok örömetek lesz benne!
A képen látható, általam készített húsvéti pite receptjét is megtaláljátok az újságban.
Címkék:
ajánló
2010. 03. 10.
Fűszerkert - A kakukkfű
Régóta adós vagyok ezzel a bejegyzéssel egyik kedves olvasómnak, de elnézve az időjárást, még nem késő. Erzsi kedvéért, aki többet szeretne megtudni a fűszernövények termesztéséről, indítom el a fűszerkert minisorozatomat. Elsőként egyik kedvenc fűszerem, a kakukkfű termesztéséről mesélek. A Földközi-tenger mellékéről származó évelő félcserjének nagyon sok fajtája ismert, leggyakrabban azonban a kerti kakukkfüvet (Thymus vulgaris L.) termesztik.
Napos, száraz fekvésű, sovány, középkötött meszes talajt igényel. Magról is szaporítható langyoságyban történő palántaneveléssel, ehhez márciusban kell a magokat elvetni. A langyoságynak kicsit macerás az elkészítése és bevallom, még soha nem vállalkoztam rá, na meg nem is tudok friss tehéntrágyához jutni. Akinek a radiátora ablak alatt van, megpróbálhatja oda helyezni a magvető ládát, bár közel sem lesz olyan a végeredmény. Amikor már melegebb a talaj, április-május környékén, akkor szabadföldbe is vethető. Még az olyan kis országban is, mint a miénk, igen eltérő lehet a klíma. Nálunk a Börzsönyben legalább 1 hónapos hátránnyal indulnak a növények a Mecsekhez képest.
A legegyszerűbb megoldás azonban, ha kezdetben kertészetben vásároljuk meg azt a 2-3 tövet, amire pillanatnyilag szükségünk van, a későbbiekben gyorsan terjed és tőosztással (tavasszal vagy ősszel) könnyen szaporítható. A kertészetek mellett szól az is, hogy a kereskedelemben csak néhány kakukkfűfaj magja kapható. Ma már sokfelé lehet üzletláncokban is megvásárolni a cserepes fűszernövényeket, ezek azonban inkább friss fogyasztásra alkalmasak, de megpróbálkozhatunk a kiültetésükkel is. Arra azért figyeljünk, hogy ha már egyszer kiszáradt az ültetőközege (ami tökéletes a csepegtetéses neveléshez, de a későbbi tartáshoz már nem alkalmas), hiába a gondos locsolás, nem fog megeredni (begyökeresedni) az új helyén a növény.
A legtöbb kakukfűfaj nálunk is télálló, de azért nem árt néhány tövet ősszel még a fagyok előtt becserepezni, így a tél folyamán is mindig friss zöldfűszerhez juthatunk. A kakukkfű könnyen szárítható és aromáját sokáig megőrzi, persze azért más, mint a friss.
Címkék:
fűszerek-ízesítők,
herbárium,
kert
2010. 03. 08.
Thai ananászos rizs
Mostanában teljesen rákattantam a thai ételekre. Ez az ananászos rizs még a válogatós családomnak is bejött...
Hozzávalók
1 friss ananász
2 evőkanál olaj
2 gerezd reszelt fokhagyma
15 dkg tisztított garnéla
15 dkg sonka (esetleg bacon)
5 dkg kukorica
5 dkg zöldborsó
1 kisebb piros kaliforniai paprika (vagy kápia paprika) felkockázva
1 piros chili (elhagyható)
1 kiskanál friss reszelt gyömbér
25 dkg főtt rizs (lehetőleg jázmin)
2 evőkanál szójaszósz
1 kisebb maréknyi kesudió
Lehetőleg friss ananászt válasszunk, a konzervnek teljesen más íze van, még a natúr lében tartósítottnak is. Hosszában vágjuk félbe az ananászt és szedjük ki a húsát, majd kockázzuk fel. Amennyiben az ananász héjában akarjuk tálalni a rizst, akkor vigyázzunk, hogy ne sértsük meg a héjat, maradjon egy kevés gyümölcshús rajta.
Egy serpenyőben (ha van wokkunk, akkor természetesen abban) forrósítjuk fel az olajat, keverjük el a reszelt fokhagymával, adjuk hozzá a rákot, sonkát, a zöldségeket és a gyömbért. Kevergetve süssük néhány percig, amíg a rákok rózsaszínre változnak. Locsoljuk meg a szójaszósszal, tegyük bele a rizst és az ananászt, forrósítsuk jól át. Szórjuk meg a kesudióval.
Címkék:
egytálétel,
glutén- és tejmentes,
gluténmentes,
köret,
tejmentes,
thai konyha
2010. 03. 05.
Díjeső
Nem, nem tűntem el végleg, csak a számítógépem kezdett sztrájkba. Remélhetőleg hamarosan megoldódik a probléma, akkor újra sűrűbben jelentkezem. Addig is szeretném megköszönni Krisztinának, Gyöngyinek és Lorinak, hogy gondoltak rám ezzel a díjjal, igazán megtisztelő és örömteli számomra.
Annamarie
Annás
Ági és Hédi
Bea
BodzaZsuzsa
Duende
Gabah
Hémangi
Limara
Minyon
Napmátka
Renata
Reni
Sofia
Sajnos nincs rá lehetőségem, hogy minden általam kedvelt blogot rendszeresen olvassak, azonban ha időm engedi, hozzájuk bekukkantok, így most Nekik adnám tovább ezt a díjat:
Annás
Ági és Hédi
Bea
BodzaZsuzsa
Duende
Gabah
Hémangi
Limara
Minyon
Napmátka
Renata
Reni
Sofia
Címkék:
elismerés,
játék-körkérdés
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)