Mindenkinek szép Húsvétot kívánok!
Képek
2013. 03. 29.
2013. 03. 28.
Aranyvessző
A lakásba azért igyekszem egy kicsit a tavaszt becsalogatni a kertből vágott aranyvessző ágakkal.
Reményeim szerint húsvétra pont kinyílnak a virágok.
2013. 03. 27.
Gremolatás mozzarella
Bivalymozzarella akadt az
utamba, ami még akciósan sem olcsó mulatság, de néha engedni
kell a kísértésnek. Persze, friss, zsíros (8 %-os) bivalytejből
készült bivalymozzarellát (Mozzarella di Bufala) csak Campaniában
kóstolhatunk, hiszen csak néhány napig áll el. A nálunk is
elérhető változata a tejsavóban tartott, pasztőrözött
csomagolású, de még ez is mesés a sokszor gumiszerű, tehéntejből
készültekhez képest.
Ha biztosak szeretnénk
lenni benne, hogy ténylegesen Mozzarella di Bufala Campana-t
vásárolunk, keressük a DOP (eredetvédett) jelzést. Ma Olaszország
bivalyállománya 280.000 bivalyból áll, ennek fele a tejelő
tehén, átlag napi 12 literestejhozammal, amiből 3 kg mozzarella állítható elő. Így érthető
a magas ár.
A mozzarellából készült
legismertebb és legegyszerűbb étel a Caprese saláta, ám ehhez
tökéletes alapanyagok kellenek, hogy tényleg finom legyen. Ez a
recept viszont tehénmozzarellából is finom lesz. A gremolata nem
csak az ossobucohoz remek, de chilivel felturbózva akár a
mozzarellára is kerülhet.
Hozzávalók
- 2 mozzarella
- 1 friss piros chili apróra vágva vagy helyette chilipehely
- 1 citrom reszelt héja
- 6 fekete olajbogyó kimagozva, felaprítva
- 1 gerezd reszelt fokhagyma
- 3 evőkanál extraszűz olívaolaj
- 2 evőkanál finomra vágott petrezselyem
- só
Keverjük össze az
öntetet.
A mozzarellákat
szeleteljük fel vagy tépkedjük össze (én inkább így szoktam)
és locsoljuk rá az öntetet.
Recept: Nigella Lawson
Címkék:
előétel,
gluténmentes,
Nigella Lawson,
reggeli,
saláta,
tejtermék,
vegetáriánus
2013. 03. 26.
Húsvéti dekoráció?!
Őszintén szólva, kicsit megrekedt a húsvéti dekoráció - valahol karácsony tájékán.
Mentségemül szolgálhat, hogy legfeljebb a sarki nyulat lehetne ide csalogatni, a Börzsöny még hó alatt, a keret pedig ismét nagy hópaplan borítja. Bár 1988. áprilisában is hógolyóztam húsvétkor...
2013. 03. 25.
Egy 100 éves képeslap
Ez a képeslap nagyanyám gyűjteményéből maradt rám, pontosan 100 éve adták postára Szépreményű Gy. Juczika úrhölgynek címezve. A kép jól reprezentálja az akkori kor szépségideálját.
A világ első postai
levelezőlapját 1869. október 1-jén hozták forgalomba az Osztrák
– Magyar Monarchiában, majd 1870-ben már képi ábrázolás is
került a levelezőlapokra – megszületett a képeslap. Oly
népszerűvé vált, hogy 1894-ben Velencében már nemzetközi
képeslapkiállítást rendeztek. Nagy divat volt a képeslapok
gyűjtése is.
Címkék:
érdekességek,
korrajz
2013. 03. 23.
Baconös tekercsek
A bacon mindent jobbá
tesz, ahogy Dani mondaná, és ezzel teljes mértékben egyetértek.
Ez a tekercs nem csak szilveszteri buliba praktikus, de a húsvéti
locsolóknak is: néhány perc alatt elkészül és jótékonyan
tompítja az alkohol hatását...
Hozzávalók
- 1 csomag friss, előre kinyújtott leveles tészta (275 g)
- 25 dkg felkockázott bacon (2x125 g)
- 15 dkg reszelt sajt
- némi chilikrém (gyerekeknek inkább ketchup)
- bors
Melegítsük elő a sütőt
200 fokra, amíg melegszik, addig bőven lesz időnk összeállítani
a tekercseket. Különösen, ha konyhakész termékeket használunk.
A bacont süssük ki egy serpenyőben. A leveles tésztát kenjük
meg a chilikrémmel vagy a ketchuppal (esetleg a kettő keverékével),
szórjuk rá a reszelt sajtot és a megsült bacont. Néhány
tekerésnyi bors után tekerjük fel a tésztát a hosszabbik oldala
mentén. Vágjuk ujjnyi karikákra, vágott felükkel felfelé
sorakoztassuk sütőlapra és süssük aranyszínűre.
Címkék:
előétel,
gyorsan valamit levelestésztából,
Húsvét,
sós
2013. 03. 19.
Kedvencem a főzőautomata
Elárulok egy titkot (ami
a hozzám közelállók számára nem titok): nem szeretek főzni.
Enni viszont annál inkább! De mivel nincs aki főzzön rám, na meg
a családomat is etetnem kell, így főzök. Minden nap, immár majd'
30 éve. Azonban a végeredményhez vezető macerát a mai napig sem
kedveltem meg, szóval nem én vagyok az, aki kikapcsolódásként
főz vagy kihívást lát a minél bonyolultabb receptek
elkészítésében. Rendszeres olvasóim tudják, igyekszem a
dolgokat leegyszerűsíteni és kedvelem a gyors megoldásokat. Ennek
ellenére eddig nem használtam kuktát, csak a potenciális bombát
láttam benne (mondjuk nem ok nélkül, egyszer felrobbant a
konyhámban egy örökölt darab). Amikor azonban megláttam az AVAIR
IDA főzőautomatát, tudtam, hogy egy ilyen kell nekem! A döntésemet
az eltelt hónapok után sem bántam meg, szinte naponta használom.
Előrebocsátom, hogy nem
ingyen, ajándékba kaptam tesztelésre, hanem előre megfontolt
szándék után vásároltam meg, sőt, nem vagyok semmilyen
kapcsolatban sem a gyártóval, sem a forgalmazóval, tehát nem
érdekem, hogy csupa szépet és jót írjak róla, csak a saját
tapasztalataimat osztom meg.
Ez az automatikus
vezérlésű elektromos kukta egyesíti magában a hagyományos
kuktát, az elektromos rizsfőzőt és a párolóedényt. Önállóan
teszi a dolgát, nekünk csak bele kell raknunk az alapanyagokat
(mindent egyszerre, tehát nem érdemes kifelejteni semmit) és
elindítás után már semmi teendőnk nincs vele. Szóval, az olyan
szó szerint együgyűeknek való mint amilyen én is vagyok: ha
belefeledkezem valamibe, megszűnik körülöttem a világ, ez bizony
nem túl praktikus, ha közben az étel a tűzhelyen vagy a sütőben
van. A főzőprogram kiválasztása után a masina a belehelyezett
alapanyagok súlya alapján kiszámolja a főzési időt, így nem
fordulhat elő, hogy túlfőzünk valamit. Akár azt is
beállíthatjuk, pontosan mikorra készüljön el az étel.
A főzési idő jóval
rövidebb a hagyományoshoz képest. Elsőként fácánlevest főztem
benne, a szokásos 3 óra helyett 50 perc alatt készült el és
tökéletes volt (a fácán komisz madár, különösen az öregecske
kakas nehezen puhul meg).
A főzés teljesen zárt
térben, nyomás alatt történik, a főzőautomata nem pöfög,
szuszog folyamatosan mint egy gőzmozdony, minden folyadék benne
marad. Sosem volt erősségem a fizika, így nem tudom, hogy lehet
az, hogy az egyébként különböző főzésidejű alapanyagok itt
ugyanakkorra puhulnak meg, de a dolog működik és ez a lényeg.
Ráadásul minden sokkal finomabb egy sima fazékban főtt ételhez
képest...
Program
neve *
|
Mire
alkalmas?
|
RICE
COOKING
|
RIZSFŐZÉS
• Ez való az egyszerűbb gabona- és zöldségételekhez,
például:
- rizs párolása - zöldségek párolása - burgonya-ételek főzése |
MILK
EGG FISH
|
TEJ,
TOJÁS, HAL • Ez alkalmazható például a következőkre:
- tejforralás - halas ételek készítése - kemény tojás főzése - kompótok készítése |
CHICKEN
DUCK MEAT
|
CSIRKE,
KACSA, HÚS • Ez a program már a gyengébb húsfélékkel is
elbír, így például a következőkhöz használható:
- szárnyasokból készült ételek - sertéshúsból készült ételek - fiatal marhahúsból készült ételek - egyéb húsból készült ételek - belsőségekből készült ételek |
CONGEE
SOUP BONE
|
LEVES,
CSONTOS HÚS • A hosszú levű és hosszabban főzendő ételek
programja olyasmikhez való, mint a:
- levesek - csontos húsok - pörköltek - húsos-káposztás ételek - töltött-káposzta illetve -paprika - kocsonya |
TENDON
BEAN
|
INAS
HÚS, BAB • Ez a program a legnehezebben puhuló anyagokkal
való megbirkózásra szolgál, ilyenek lehetnek például:
- inas húsok (csülök, füstölt csülök, sonka) - száraz bab - lencse - öregebb marhahús |
KEEP
WARM
|
MELEGEN
TARTÁS • Ez nem önálló főzőprogram, hanem arra szolgál,
hogy az elkészült ételt a lehető legkevesebb energia
felhasználásával melegen tartsa. A kukta a főzés
befejezésekor röviden sípol, majd automatikusan átáll erre a
programra.
A program önállóan is elindítható, így használható ételek felmelegítéséhez. Kíméletesen melegít, nem forralja, hevíti azonnal fel a melegítendő ételt. Így akár párolt rizs felmelegítésére is alkalmazható. |
Táblázat: innen
Címkék:
eszközök
2013. 03. 15.
Gyors kókuszos mangódesszert
Egy érett mangóval találtam szemben magam a zöldségesnél (bevallom, ez nem túl rövid életem alatt először esett meg velem), rögtön lecsaptam rá. Egymagában azért nem lett volna elég kiadós, de a spájzban árválkodott egy mangókonzerv, így a terv adott volt: desszertként végzi a becses darab.
Hozzávalók
- 1 érett mangó
- 1 doboz mangóbefőtt leve nélkül
- 1 doboz sűrített kókusztej (200 ml)
A lé nélküli konzervmangót a kókusztejjel turmixoljuk össze. Külön édesíteni nem kell, szerintem így is elég édes, de ízlés szerint még édesíthető. A krémet adagoljuk poharakba, a tetejükre osszuk el a felkockázott mangót.
Címkék:
desszert,
glutén- és tejmentes,
gluténmentes,
tejmentes,
vegán,
vegetáriánus
2013. 03. 14.
Böjtmás hava
Böjtmás havi (márciusi) jeles napok:
Nagyböjt – Hamvazószerdától
Húsvétvasárnapig
Gergely-nap: március 12.
Sándor – József – Benedek:
március 18., 19., 21.
Virágvasárnap: március 24.
Gyümölcsoltó Boldogasszony: március
25.
A Húsvét mozgó ünnep,
mindig a tavaszi napéjegyenlőséget (március 21.) követő
holdtölte utáni vasárnap. Így 2013-ban a Nagyhét márciusban
van.
Nagycsütörtök: március 28.
Nagypéntek: március 29.
Nagyszombat: március 30.
Húsvétvasárnap: március 31.
Címkék:
hónapsoroló,
jeles napok,
palóc népszokások
2013. 03. 13.
Ébredezik a kert
Kicsit lassan, de már ébredezik a kert.
A kis fügebokor is kezd hajtani az ablakpárkányon, ezek szerint áttelelt. A gazdaboltban megrendelt füge olyan későn érkezett meg, hogy már nem mertem kiültetni a kertbe, így a lakásban vészelte át a hidegeket.
Igazi színfoltokat még csak a tavaszi cserepes virágok adnak, még szigorúan a lakásban tartva.
2013. 03. 12.
Kalászkenyér
A kalászkenyér (pan
d'epi) nagyon könnyen elkészíthető, mutatós kis kenyér.
Hozzávalók 1 cipóhoz
- 275 g liszt
- 1 evőkanál olívaolaj
- 175 ml meleg víz 1 zacskó szárított élesztő
- 1 teáskanál tengeri só
- a tetejére pici olaj és liszt
A hozzávalókból
dagasszunk kelt tésztát, alaposan dolgozzuk ki. Meleg helyen
kelesszük meg. A megkelt tésztát gyúrjuk át, formázzunk belőle
bagettet. Tegyük egy sütőlapra Egy konyhai ollóval vagdossuk be a
tetejét (olyan 45 fokos szögben) és felváltva hajtogassuk jobbra
és balra a tésztát.
Melegítsük elő a sütőt
200 fokra, addig hagyjuk kelni a kalászunkat. A tetejét kenjük meg
olajjal, szórjunk rá kevés lisztet és süssük 30 percig. A
sütőbe spricceljünk egy kis vizet (vagy tegyük a sütő aljába
egy hőálló tálba).
Recept: Lorraine Pascale
2013. 03. 11.
Kereskedői véna
Megjelent egy hetilap
kerti különszáma, így megkértem a lányomat, hozzon nekem egy
példányt belőle a Városból. Már itthon vettük észre rajta a
dátumot: 2012. Annak elég kicsi a valószínűsége, hogy egy kiadó
áprilisban ne tudná, hogy már 2013 van, de azért rákerestünk a
neten a címlapképre.
És igen, ez bizony a
tavalyi szám volt.
Kereskedői véna vagy
egyszerű pofátlanság? Döntse el mindenki maga! Tanulság:
manapság már nem csak az élelmiszerek dátumát kell nézni, de
az újságokét is...
Címkék:
csak beszélek és beszélek
2013. 03. 07.
Spenótfőzelék sült halloumival
Egyre jobban hiányzik a
friss zöld, a tányéromon is. A tavasz még visszavonulót fújt,
de a hófelhők ellenére is jól esik a spenótfőzelék némi sült
halloumival.
Hozzávalók
- 60 dkg friss spenót
- 5 dkg vaj
- 2-3 gerezd reszelt fokhagyma
- 2 bögre tej
- 1 dl tejszín
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
- só
- bors
- reszelt szerecsendió
- 1 csomag halloumi sajt vagy hajdúsági grillsajt
Nem kell megijedni a
hatalmas halomnyi spenóttól, a párolás során nagyon összeesik.
Alaposan mossuk meg.
A vajon futtassuk meg a
fokhagymát, majd dobjuk rá a vizes spenótot és fedő alatt
pároljuk meg. Nem kell alá vizet önteni, a spenót
nedvességtartalma és a rajta maradt víz pont elég lesz. Amikor
megpuhult, botmixerrel pürésítsük (de ez akár el is maradhat).
Sózzuk, borsozzuk,
reszeljünk rá kevés szerecsendiót. Öntsük fel a tejjel és
habarjuk be a tejszín- keményítő keverékkel. Néhány percig még
főzzük a habarás után. Ha túl sűrű lenne, kevés tejjel
hígítsuk ízlésünk szerint.
Közben száraz
serpenyőben pirítsuk meg a sajtszeleteket, és a főzelékkel tálaljuk.
Címkék:
főzelék,
gluténmentes,
vegetáriánus
2013. 03. 05.
Sárga kéregzuzmó
Ilyenkor még nem sok
látnivalót kínál a kert, csak most ébredezik a fagyos
dermedésből. Így különösen szembetűnőek a sárga kéregzuzmók
(Xanthoria parietina), másnéven a sárga falizuzmók.
Ez a leggyakoribb zuzmó
igazi érdekkapcsolat (szimbiózis), az egysejtű fonalas zöldalgák
képviselik a gasztrovonalat (ők állítják elő a táplálékot),
a gombák adják a szó szerinti biztos hátteret (támaszul
szolgálnak).
2013. 03. 03.
Amarantmagos kifli
Az amarantmagos mégiscsak
jobban hangzik mint a disznóparéjos, mert hát az amarant
(Amaranthus caudatus) a disznóparéjok nemzetségébe tartozik. Nem
csak a magja, de a levele is ehető, ahogyan a kínai amaranté
(Amaranthus tricolor L.) is. Az Andokban már hat ezer éve
termesztett gabonaféle magja liszt, pehely vagy pattogatott formában
már nálunk is elérhető.
Jó ideje kerülgettem
egy zacskó pattogatott amarantmagot, és amikor Limaránál láttam
az amarantos bagettjét, elkészítettem annak leegyszerűsített
kiflis változatát.
Hozzávalók
- 25 dkg finomliszt
- 5 dkg tönkölyliszt
- 1 dkg pattogatott amarantmag
- 2 dkg friss élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 2 evőkanál olaj vagy vaj
- 2-2,5 dl víz vagy tej
Amióta már nem kapható
nálunk a jól bevált szárított francia élesztőm, azóta csak
friss élesztőt használok és azt is felfuttatom előtte (biztos
ami biztos, találkoztam már döglött élesztővel szavatossági
időn belül). Így a víz egy részét a cukorral, 1 teáskanálnyi
liszttel és az összemorzsolt élesztővel összekeverem, langyos
helyen állni hagyom pár percig (azért figyelek rá, el ne fusson a
bögrét hátra hagyva).
A felfuttatott élesztőt
és a többi hozzávalóval összegyúrom és meleg helyen
megkelesztem. A megkelt tésztát kör alakban ujjnyi vastagra
nyújtom, cikkekre vágom (a cikkek nagysága attól függ, mekkora
kifliket akarok). A cikkek szélesebb oldaláról feltekerem a
tésztát (a tekerés előtt akár megkenhetjük a tetejét
olvasztott vajjal vagy olajjal is) kifli alakúra hajtom.
Sütőlapon 200 fokra előmelegített sütőben világosra sütöm a
kifliket.
Címkék:
kelt tészta,
kenyér-péksütemény,
reggeli
2013. 03. 01.
Kezdődhet a kerti szezon!
Az öltözködésemre leginkább a praktikum jellemző, azonban a gumicsizma jó néhány éve kimaradt a repertoáromból, így időszerűnek éreztem a beszerzését. Persze, nem ilyen puccosat, csak egy egyszerű kerti sárdagasztásra valót akartam. Végül ilyen pink akadt az utamba, legalább lesz min vigyorognia a falubelieknek.
Most már kezdődhet a kerti szezon!
Címkék:
kert
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)