Ma elkezdődött az Advent. Ilyenkor megpróbálunk az év végi rohanásban legalább a gyertyagyújtás idejére lelassulni egy kicsit és lélekben is készülni a karácsonyra - vallásosságtól függetlenül.
2016. 11. 27.
Advent
Címkék:
adventi ötlettár,
csináld magad,
dekoráció,
DIY,
karácsony,
recycling,
újrahasznosítás
2016. 11. 22.
Perui földicseresznye
A kertészkedős bakancslistámon a következő a perui földicseresznye (Physalis peruviana vagy P. edulis) lesz. Ez az Andokban őshonos gyümölcs a hittérítőkkel érkezett Európába, és ahol a paradicsom megterem, ez az egynyári növény gyümölcsöt hoz
A lampionszerű burokban cseresznyeméretű bogyó rejtőzik. Hasonlóan az évelő zsidócseresznyéhez (Physalis alkekengi L.), ám annak minden része mérgező. Ezeket földicseresznyéket a Lidlben vásároltam, már érett állapotban.
Az édes, de enyhén savanykás bogyókat a magokkal együtt fogyaszthatjuk (természetesen a zörgősre száradt csészelevelek nélkül).
Címkék:
egzotikus növények,
kert
2016. 11. 20.
A batáta projekt
Kedvelem az édesburgonyát, hivatalos nevén a batátát (Ipomoea batatas), mivel nem rokona a krumplinak, sokkal inkább a hajnalkának. Elsősorban a trópusokon és szubtrópusokon honos, de sikerrel termesztik a dél-alföldi Ásotthalmon is, így én is tettem egy kísérletet a termesztésére.
Az apropót az adta, hogy megfeledkeztem a megvásárolt gumóról, ami szépen kihajtott. Cserép helyett a barátnőm kertjébe került nyár elején, ahol őrült növekedésbe kezdett. A fenti kép a kezdeti időszakban készült, a hatalmas bokorrá terebélyesedő növényről is készült kép, de nem találtam meg. Ehhez képest a termés visszafogott volt, de sokkal ízletesebb a boltban vásárolthoz képest.
Nem véletlenül termesztik a tápanyagszegényebb laza, homokos talajban, ahol elsősorban nem a levélzet, hanem a gumók fejlődnek jobban, és az alakjuk sem válik girbe-gurbává. De mindenképpen jó móka volt!
Egy amolyan földrészeken átívelő, divatos szóval fúziós bablevesbe került: a közép-amerikai eredetű batáta észak-afrikai lóbabbal és magyar paprikás kolbásszal főtt együtt egy nagyon finom levessé.
Címkék:
egzotikus növények,
kert
2016. 11. 05.
Naspolyahabos muffin, avagy sütemény a semmiből
Felváltva nyitogattam a konyhaszekrény és a hűtő ajtaját valamilyen süteményhez valót keresve, de meg kellett állapítanom, hogy nincs semmi. Se liszt, se cukor, se tej, se vaj, de még tojás se. Akkor a semmiből sütök, gurultam méregbe. Összeszedtem mindent, amit találtam - ez a muffin született belőle.
Hozzávalók 12 darabhoz
- 80 g szőlőmagolaj (vagy egyéb olaj)
- 80 g datolyacukor (normál cukor is lehet)
- 3 kicsit beszáradt tojásfehérje a hűtőből (persze frissel az igazi)
- 3 evőkanál lefőzött erős kávé
- 80 g finomra darált mandula (lehet dió vagy mogyoró is, de akár mák is)
- 1 mokkáskanál sütőpor
- 3 púpozott teáskanál kakaópor
- 8-10 naspolya a fáról (vagy egyéb puha gyümölcs)
Nyomjuk ki a már tökéletesen érett naspolya belsejét a héjából. Passzírozzuk át a gyümölcshúst egy tésztaszűrőn, így a magok fent akadnak. Verjük fel a tojásfehérjét habbá, felezzük el a tojáshabot. Az egyik adag habot óvatosan forgassuk össze a naspolyával.
A többi száraz hozzávalót keverjük össze, adjuk hozzá a nedves hozzávalókat, végül a másik adag tojáshabot is. A tésztamasszából tegyünk 2-2 evőkanálnyit a muffintepsi mélyedéseibe, majd 180 fokon süssük 15 percig.
A kihűlt muffinok tetejére kanalazzuk rá a naspolyahabot és már ehetjük is.
Címkék:
desszert,
gluténmentes,
maradék tojásfehérjéből,
maradékból,
muffin,
sütemény,
vegetáriánus
2016. 11. 01.
Elefántkönnycsepp
Ez az én receptváltozatom az elefántkönnycsepp süteményre. A formáját és a banánt megtartottam az eredeti verzióból, a pudingos tölteléket azonban kókuszkrémre változtattam és a tésztáját is egy könnyen hajlíthatóra cseréltem.
Hozzávalók
a tésztához
- 3 tojásfehérje
- 6 tojássárgája
- 70 g cukor
- 50 g finomliszt
- 20 g átszitált (holland) kakaópor
- 1 mokkáskanál citromlé
a töltelékhez
- 250 g mascarpone
- 200 ml cocomas kókuszkrém
- porcukor ízlés szerint
- 2 db banán héj nélkül
a tetejére
A tojássárgák biztosítják a tészta rugalmasságát, hogy törés nélkül lehessen hajlítani. Tehát egy tojásfehérjére 2 tojásságája. Verjük fel habbá a fehérjéket, közben keverjük bele a citromlevet is. A tojásságáját keverjük fehéredésig a cukorral. Óvatosan forgassuk bele a tojáshabot és a kakaóval elkevert lisztet.
Simítsuk a masszát egy 24x36 cm-es tepsibe és 180 fokra előmelegített sütőben süssük 7-8 percig (ne süssük túl!). Borítsuk ki egy porcukorral megszórt tiszta konyharuhára. Hosszában hajtsuk félbe egy sodrófát bele helyezve, így hagyjuk kihűlni.
A mascarponéhoz keverjünk ízlés szerinti mennyiségű porcukrot. Verjük habbá a kókuszkrémet és forgassuk a mascarponéhoz. Kenjük a krémet a kihűlt és kihajtott tésztára, a sodrófa helyére pedig tegyük a banánokat. Hajtsuk össze a tésztát könnycsepp formára. A tetejét vonjuk be az olvasztott étcsokoládéval. A csokiréteg dermedése után szeletelhető.
Címkék:
desszert,
sütemény,
vegetáriánus
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)