2013. 11. 30.
2013. 11. 29.
Székelykáposzta
Elkezdődött a tél és vele a káposztás ételek szezonja. Székelykáposzta nyitotta nálunk a sort, amit a szokásostól picit eltérően készítek.
A székelykáposztának
neve ellenére semmi köze az erdélyi székelyekhez, névadója
Székely József vármegyei főlevéltáros volt, aki 1846-ban egy
kései órán tért be ebédelni a pesti Gránátos (ma Városháza) utcai egykori Komló-kert vendéglőbe.
Mivel már csak sertéspörkölt és savanyúkáposzta-főzelék volt, kérésére együtt melegítették meg. Annyira
ízlett neki, hogy baráti körében is népszerűvé tette a Székely
módra készült káposztát, amit a fáma szerint Petőfi Sándor
nevezett el székelykáposztának. (Magyar Elek: Az ínyesmester szakácskönyve, 1986. évi kiadás, 137. oldal)
Amikor megláttam a
hentesnél ezeket a szinte ingyen adott (1 Pénz volt kilója) húsos csontokat vagy inkább csontos húsokat,
rögtön tudtam, hogy székelykáposzta lesz belőlük az otthoni
savanyú káposztával karöltve. Farokként árulták, de inkább
gerinc melletti részek voltak (bár némelyiken tényleg rajta volt a
farok is). A bőrös szalonnákat
levágtam róluk, felkockázott abárolt szalonna lett belőle.
Hozzávalók
- 1 evőkanál sertészsír
- 2 fej vöröshagyma finomra vágva
- 3 gerezd reszelt fokhagyma
- 50 dkg sertéshús (eredetileg comb vagy lapocka) felkockázva
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 csípős paprika - elhagyható
- só
- bors
- 50 dkg savanyú káposzta
- 2 babérlevél
- 1 bögre húsleves vagy víz
a tálaláshoz:
- tejföl
- szalonnataréjok - elhagyható
A szokásos módon
pörköltet készítünk: a zsíron megpároljuk a vörös- és
fokhagymát, majd a hússal együtt pirítjuk néhány percig.
Megszórjuk a pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, végül felöntjük
a levessel. Fedő alatt félpuhára főzzük. Ekkor belekeverjük a
savanyú káposztát (ha nagyon savanyú öblítsük át hideg
vízzel) és a csípős paprikát (ha használunk). Puhára főzzük.
Tradicionálisan külön készül a pörkölt és a párolt savanyú káposzta, én viszont a fent leírt módon egy edényben csinálom. Hagyományosan lisztes
habarás sűrítené, de én úgy nem szeretem, inkább rövid lére
főzöm.
A tetején a tejföl és
szalonna is újabb keletű változat, az eredeti receptben nem
szerepelt.
Címkék:
egytálétel,
gluténmentes,
húsétel,
magyar konyha,
neves ételek
2013. 11. 28.
Ki ő?
Segítségül annyi, hogy fakorhadékkal táplálkozik, ebben a formájában akár 3-5 évig is él. Magyarországon védett, eszmei értéke 10.000 Ft.
És akkor a megfejtés
María gyorsan
megfejtette a feladványt - szarvasbogár, hivatalosan nagy
szarvasbogár (Lucanus cervus) lárvája. A nagy metamorfózis után
így fog kinézni:
Vagy így, ha nőstény
lesz belőle:
Nevét a hímek rágó
szájszervéről kapta, ami a szarvasagancsra hasonlít, és a
szarvasokhoz hasonlóan a nőstényekért vívott küzdelemhez
használják. Európa legnagyobb bogárfaja, a hímek akár a 10 cm
hosszúságot is elérhetik. Szépségüket csak 2-3 hónapig
csodálhatjuk meg, mert ilyen rövid ideig élnek ebben a
formájukban és szaporodás után elpusztulnak. Lárva formában
viszont akár 5 évig is élhetnek, az alacsony tápértékű korhadt
fából álló táplálékuk nem biztosít elég energiát a gyorsabb
átalakulásukhoz.
Magyarországon védettek,
eszmei értékük 10.000 Ft. Az egyes védett fajok eszmei értékét
a 13/2001. (V.9.) KöM rendelet szabályozza, de a Természetvédelemhivatalos honlapján is megtekinthetjük.
A feladványban szereplő
lárva és népes rokonsága a kiszáradt, öreg sárgabarackfánk
kivágásakor került napvilágra. Az egész pereputtyot új
telelőhelyre költöztettem, remélem túlélik a telet, és egy-két
éven belül bogárként látom őket viszont.
Címkék:
állatok,
játék-körkérdés,
kert,
természet
2013. 11. 27.
Hálaadási menü az 1900-as évek elejéről
Ha egy kedvenc sorozatot
kellene megneveznem, az biztosan a Váratlan utazás (Road to
Avonlea) lenne. Az 1900-as évek elején a kanadai Prince Edward
szigeten játszódó történetet eddig 140 országban követhették
nyomon.
Innen származik az
alábbi hálaadási menü. A híres észak-amerikai ünnep, a Háaadás
(Thanksgiving), amelyen eredetileg Istennek adtak hálát a termésért
az őszi betakarítások után, egészen 1621-ig vezethető vissza. Mára a legnagyobb családi ünnep, amire a családtagok több ezer mérföldről is hazamennek. Az Egyesült Államokban mindig november utolsó csütörtökén
ünnepelnek, Kanadában viszont október második hétfőjén (az
időjárási viszonyok miatt korábban van a betakarítás vége).
És akkor lássuk azt a
bizonyos menüt!
A sorozatban szereplő
recepteket akár könyv formájában is megvásárolhatjuk.
Képek és receptek: www.avonlea.sullivanmovies.com
Címkék:
Hálaadás,
jeles napok,
menü
2013. 11. 25.
A vörös konyha
Már sok száz receptet
osztottam meg veletek, de arról még nem esett szó, hogy hol is
készülnek ezek az ételek. Egy tökéletes világban a konyha
idomulna hozzánk, de a valóságban legtöbbször nekünk kell
kompromisszumokat kötni. Az én konyhám példa arra, hogy kis
helyen, hatalmas munkapultok nélkül is lehet napi rendszerességgel
főzni egy családra (ahogyan egyébként a világ nagyobb részén
teszik). Három szóval leírható: kicsi, sötét és vörös. A 190
cm x 350 cm nem éppen optimális méret, főleg, hogy 3 ajtó és
egy fatüzelésű kályha is elvesz a térből, ezért a nyitott
tárolók dominálnak benne. Északi fekvése miatt még nyáron is
sötét, így falszínnek adná magát a fehér, naná hogy
én a vöröset választottam.
Nem kevés tervezést és
fúrás-faragást igényelt a működőképes konyha kialakítása
(bár elég nagy gyakorlatom van benne), de a végeredmény remekül
bevált a mindennapokban. A konyha lelke a 190 cm-es fal, itt kapott
helyet az 5 égős gázfőzőlap wok égővel, pb gázra átalakítva és az elektromos,
légkeveréses, öntisztító Datid sütő.
A főzőlap alatt a
gázpalack lakik, így a régi, csehszlovák öntöttvas edényeim
egy fali polcra kerültek. A kihúzható fiókos rész a fűszerek
helye.
Az egyik ajtót lezárva
jutott hely a hűtőnek is.
Az ajtómélyedésbe is
polc került.
Konyhai mosogató helyett
ikeás fürdőszobai porcelán, szögletes Höllviken mosdót és
hozzá Freden mosdószekrényt választottam, kialakítása miatt
sokkal kényelmesebb a használata a hagyományos mosogatóknál.
A hosszabbik falszakaszra bútor nem férne el, ezért keskeny polcokat szereltem
fel ide Ekby Hall konzolokkal maradék ereszdeszkákból. Ezeken használatra
készen elférnek a robotgépek, kenyértartó, stb., alatta pedig
kosarakban a zöldségek. Fölé Utsaga tárolók kerültek.
A világítást kültéri
lámpák adják, amit egy barkácsáruházban vásároltam.
Összességében egy számomra megfelelő, jól használható konyha, ami ugyan nem a mai trendek szerinti, de ez nem is volt célom. Nem kell feltétlenül konyhatervezőt fogadnunk egy konyha kialakításához, és némi barkácsolási ismeretekkel mi magunk is összeszerelhetünk egy konyhát nem kevés pénzt spórolva ezzel.
Címkék:
a Ház,
csináld magad,
DIY,
IKEA hack,
recycling,
újrahasznosítás
2013. 11. 23.
Nigella ünnepi lakomái
Nem titok, hogy nagy rajongója vagyok Nigellának. Így az elsők között rendeltem meg
még megjelenése előtt a magyar kiadású Nigella ünnepi lakomái (eredetileg Feast) című könyvét, a Szukits Kiadó gondozásában jelent meg és csak náluk kapható. Tegnap már a kezemben foghattam.
A Feast 2004-ben jelent meg először, ennek ellenére még ma is aktuális,
használható recepteket tartalmaz, bár azóta számos kötete jelent meg Nigellának, a legutolsó a Nigellissima. A Feastből
sorozat is készült 2006-ban, a Tv Paprika is vetítette.
Nigellakedvelőknek remek
karácsonyi ajándék lehet a Nigella ünnepi lakomái.
Számomra csöppnyi üröm
az örömben, hogy itt is nyelvi lektor nélkül jelent meg a könyv
(ahogyan mostanában szinte az összes kiadónál). Ahol először
kinyílt a könyv, az első szó, amit megláttam és rögtön szemet
szúrt: szekfűszeg, (szekfű – virág, szegfű – fűszer) A
szakmai lektor azért észre vehette volna...
Címkék:
ajánló,
könyv,
Nigella Lawson,
szakácskönyvmustra
2013. 11. 22.
2013. 11. 21.
Sült tök
A sült tök a téli vacsorák gyakori étele volt, de sok helyen a karácsonyi vacsora mágikus fogásaként is helyet kapott az asztalon. Sok magja miatt pénzt és szerencsét hozó ételnek számított, így szilveszterkor és újévkor a lencséhez hasonlóan szívesen fogyasztották.
A sütőtököt már a 18. századtól országszerte termelték (a spárgatök viszont csak a 20. században városi hatásra terjedt el a falvakban).
Sütéséhez daraboljuk fel a tököt, magozzuk ki, meghámozni nem kell. Sorakoztassuk egy tepsibe a tökdarabokat és 200 fokos sütőben süssük puhára.
A magjából feltétlenül csináljunk pirított tökmagot!
2013. 11. 19.
Zabkenyér
Már sokszor írtam róla, hogy inkább a rusztikusabb kenyereket kedvelem, mint amilyen ez a zabkenyér is. Ez a vegán kenyérrecept
szükség szerint átalakítható, ha nincs otthon mandulatejünk
vagy mandulavajunk (bár mindkettő könnyen elkészíthető).
Hozzávalók
- 1 bögre teljes kiőrlésű zabliszt (nem zabpehelyliszt!)
- 1 bögre zabpehely
- 3/4 bögre teljes kiőrlésű rizsliszt
- 1 bögre forró víz
- 1 bögre mandulatej (vagy tej)
- 1/4 bögre darált lenmag
- 4-5 szem kimagozott datolya
- 2 evőkanál mandulavaj (vagy vaj)
- 1 evőkanál almaecet
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál só
A zabpelyhet öntsük le
a forró vízzel, pihentessük néhány percig, majd keverjük hozzá
az almaecetet és a mandulatej felét. A mandulatej másik felében
pürésítsük az apróra vágott datolyát, ezt is adjuk a
zabpelyhes keverékhez. Végül az összes többi száraz hozzávalót
is dolgozzuk bele. A lágy masszát tegyük egy 22 cm-es
kenyérformába és 190 fokra előmelegített sütőben 60-70 percig
süssük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a belseje ne legyen
ragacsos.
Legjobb frissen fogyasztani, másnapra kicsit morzsálódik, de pirítva akkor is remek.
Címkék:
kenyér-péksütemény,
reggeli,
tejmentes,
vegán,
vegetáriánus
2013. 11. 16.
Adventi naptár
Úgy tűnik, még messze
van karácsony, de az adventi naptár elkészítésére már csak 2
hetünk van. Egy egyszerű, papírgurigákból készültet mutatok
most, ami akár a kép alapján is könnyen elkészíthető (vagy a link részletes leírása szerint).
Csak kellő mennyiségű
WC-papír gurigát (25 db) kell gyűjteni hozzá. Nálunk ez nem
kivitelezhető, velünk él egy gurigafaló.
Címkék:
adventi ötlettár,
csináld magad,
DIY,
Nana,
recycling,
újrahasznosítás
2013. 11. 15.
Baconös almaleves
Hozzávalók
- 125 g felcsíkozott bacon
- 1 vöröshagyma finomra vágva
- 2 hámozott, kimagozott alma felkockázva
- 1 krumpli meghámozva, felkockázva
- 3 csésze hús- vagy zöldségleves
- 1 csésze almalé (lehetőleg friss vagy cukormentes változat)
- só
- bors
- 100 g mozzarella reszelve (vagy egyéb olvadós sajt)
a tetejére: reszelt Grana Padano
(persze, parmezánt is lehet)
A bacont süssük meg,
szedjük ki, tegyük félre. A visszamaradt zsírjában pároljuk meg
a hagymát. Adjuk hozzá a krumplit, azzal is kevergessük egy-két
percig, majd öntsük fel a levessel. Lefedve főzzük addig, amíg
félig megpuhul a krumpli, ekkor keverjük hozzá az almát. Főzzük
készre, legvégül a sajtot is olvasszuk meg benne. Kicsit hagyjuk
hűlni, majd adjuk hozzá az almalevet és fűszerezzük szükség
szerint. Turmixoljuk simára. Forrón, a tetejére szórva a sült
bacont és a reszelt sajtot tálaljuk. Mellé valamilyen rusztikusabb
kenyér kívánkozik, mi zabkenyérrel ettük.
Tálalhatjuk az eredeti verzió szerint is, mustáros, sajtos pirítóssal, ekkor a leves tetejéről hagyjuk
el a sajtot.
Címkék:
alma,
gluténmentes,
leves,
vegán,
vegetáriánus
2013. 11. 13.
Finomítatlan nádcukor
A mai cukorfóbiás
világban nem számíthat sikerre egy a nádcukor pozitívumairól
szóló írás, de hát nem először megyek szembe a trendekkel. Lehet, hogy most sokan
meglepődnek, de a cukrot nem a gyárakban állítják elő, itt
csak a ballasztanyagoktól tisztítják meg. A növények leveleiben
található kloroplasztiszok a tulajdonképpeni cukorgyártók:
széndioxidból és vízből a napfény energiájával cukrot és
oxigént állítanak elő - ez a fotoszintézis. A keletkezett cukor
leggyakrabban keményítővé átalakulva raktározódik, de néha
cukorként tárolódik a növény bizonyos részeiben: gyökér
(cukorrépa), szár (cukornád), gyümölcs (ezért lehet például
cukor hozzáadása nélkül édes lekvárt főzni a szilvából).
Bár már az ókorban is
ismerték a cukornádat és az ebből készült nádszirupot, de még az újkorban is drága
luxusterméknek számított a nádcukor.
A cukornád nagy
mennyiségű cukrot képes raktározni rostos szárában, aki kóstolt
már frissen préselt cukornádlevet, az tudja miről beszélek.
A cukornád kisajtolt
levét sziruppá forralják, majd a kikristályosodott
cukorkristályokat leszűrik. A megszárított végtermék a nyers nádcukor (piloncillo, panela és egyéb neveken is ismert).
A finomított termékekkel
szemben magasabb ásványi-, nyomelem – és vitamintartalommal
rendelkezik, íze is teltebb, kicsit melaszos.
A hagyományos édesítés mellett borogatásként, fertőzések kezelésére is használják, mert elősegíti a
sebgyógyulást, de megfázás elleni forró ital is készül belőle,
a kolumbiai aguapanela.
Hidegen a fizikai
állóképesség növelése miatt is szívesen isszák, vagy
egyszerűen üdítőként.
A nyers nádcukor további
finomításával nyerik végül a fehér kristálycukrot. A trópusi
területeken termő cukornád adja a világ cukorgyártásának 65
%-át (35 %-ot pedig a mérsékelt övi cukorrépa). A folyamat során
keletkező melléktermékek sem mennek veszendőbe: a megmaradt
rostokat megszárítva fűtőanyagként, papír- és építőanyag
alapanyagként használják, a melasz a rumgyártás alapanyaga vagy
takarmány, esetleg sütési adalék lesz, a végső maradék pedig
trágya.
Manapság sokan szeretik
a cukrot mesterséges vegyületként feltüntetni, de láthatjuk
semmivel sem mesterségesebb, mint a kukoricaszárból vagy a
nyírfakéregből bonyolult folyamatokkal kivont ma divatos
cukorpótlók. Egyszerűen falánkságunknak kell határt szabni.
A 60-as évek óta
megháromszorozódott a világ cukorfogyasztása. Ezen belül is nagy
eltérések vannak az egyes országok között: 8 kg és 66 kg
közötti az egy főre eső évenkénti cukorfogyasztás. Míg 1840-ben még az 1
kg-ot sem érte el a cukorfogyasztás Magyarországon, 1990-ben 38,6 kg volt, napjainkban csökkenő tendenciát mutat (30 kg alatti).
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)