Karácsonykor szinte minden asztalra kerül valamilyen kalács. Idén ezt a finn diós koszorút készítettem Lajos Mari nyomán.
Hozzávalók egy nagy vagy két kisebb koszorúhoz
a tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 1 zacskó szárított élesztő vagy 3 dkg friss élesztő
- 10 dkg cukor
- 2 tojás
- 3 dl langyos tej
- csipetnyi só
- 6-8 zöld kardamomtok vagy helyette őrölt kardamom
- 7,5 dkg vaj
a töltelékhez:
- 12,5 dkg vaj
- 1 evőkanál liszt
- 15 dkg (nád)cukor
- 15 dkg durvára vágott dió
a tetejére:
- 1 tojássárgája
- egy maroknyi lapokra vágott mandula - elhagyható
A kardamomtokokból kiszedett magokat törjük össze mozsárban (vagy egy kés nyelével), kevés cukor hozzáadásával könnyebb. Adjuk a tészta többi hozzávalójához és készítsünk kelt tésztát belőle. Langyos helyen kelesszük a duplájára, majd nyújtsuk ki egy centiméter vastag téglalap alakúra (vagy 2-re). Kenjük meg a töltelékkel és csavarjuk fel bejgliszerűen az egyik hosszabb oldala mentén. Sütőlapra helyezve illesszük össze a két végét koszorú alakban. Vágjuk be a tetejét két ujjnyi távolságban, de ne vágjuk át teljesen!
Amíg a sütő előmelegszik 200 fokra, addig hagyjuk kelni még a koszorú(ka)t. Kenjük meg tojássárgájával (mandulalapokkal is megszórhatjuk), majd süssük 20-25 percig.
2 megjegyzés:
És milyen finom is ez a koszorú! Néha én is el szoktam készíteni, ez az egyik kedvencem Lajos Maritól :)
Tényleg finom, a kardamom nagyon feldobja. :)
Megjegyzés küldése