Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2010. 03. 12.

Gergely nap

A téli ünnepkör  Gergely nappal zárul, amihez több szokás és időjóslás kapcsolódik. A Gergely-járást még IV. Gergely pápa rendelte el 830-ban I. Gergely tiszteletére. Ez az adománygyűjtő szokás legtovább a Dunántúlon és Palócföldön - itt is a Középső-Ipoly mentén - maradt fenn. Részben a tanító számára (később a rászorulóknak) gyűjtöttek terményt és pénzt, részben pedig iskolába járásra invitálták a gyerekeket. Csapatostul jártak házról-házra csúcsos papírsüvegükkel és fakardjukkal, a lányok fehér ruhában, fejükön koszorúval. Énekeltek, mondókákat, jókívánságokat mondtak.


Fotó: innen
Gergely napját hideget hozó napként tartották számon: "ha Gergő megrázza a szakállát, akkor még sok hó lesz". Ezen a napon szórták el a mákot, mert úgy vélték, hogy akkor nem lesz férges. A krumpliültetés legalkalmasabb időpontjának is ezt tartották.



Csáky Károly: Katalin-naptól Gergely-napig
Magyar Néprajz

4 megjegyzés:

Messzenéző Minyon írta...

Itt Pesten ma reggel még rázta a szakállát :((

ÉvaZsuzsanna írta...

Kodály: Gergelyjárás
http://www.youtube.com/watch?v=1Kepz2gR444&feature=related

Palócprovence írta...

Minyon, nálunk is! :(

Palócprovence írta...

ÉvaZsuzsanna, köszönöm a linket! :)