Elif anyósától kölcsönöztem a kayısı reçeli receptjét. A reçeli sűrű cukorszirupban eltett gyümölcs (olyasmi, mint a görög gliko). Annak ellenére, hogy nagyon édes (vagy pont ezért) nagyon finom! Én még sárgabarackból csináltam, de más gyümölcs is szóba jöhet (vagy lesz sárgabarack-szezon jövőre is).
Hozzávalók
a sziruphoz:
- 1,5 bögre víz
- 1,75 kg cukor
a dzsemhez:
- 2 kg sárgabarack
- csipetnyi só
- 10 g citromsav (esetleg 1,5 dl citromlé)
- A vízből és cukorból főzzünk szirupot (kb. 15 perc) a keletkező habot szedjük le.
- A barackot héjazzuk le - forró víz - hideg víz - kopasztás (az eredeti recept szerint nem kell).
- Magozzuk ki, majd a sóval és a citromsavval együtt adjuk a sziruphoz.
- 10-15 perc főzés, hableszedés után készen van.
- Hagyjuk kicsit hűlni, kössük le a tetejét muszlinnal vagy hasonlóval és napoztassuk 3-4 napig. Éjszakára természetesen ne hagyjuk kint. Ez az utolsó lépés nálam elmaradt, mivel éppen napokig zuhogott az eső. A problémát úgy hidaltam át, hogy a fölösleges szirupot másik üvegbe töltöttem, a barackon csak annyit hagytam, ami ellepte.
Hűtőben elvileg sokáig eláll, de a miénkből már alig van...
5 megjegyzés:
Hú, ez abból a sárgabelű, nagyon zamatos őszibarackból is isteni lenne. Vissza is megyek mindjárt a piacra... :)) Már Elifnél is jól megnéztem a receptet, csak közben elfelejtettem. Jó hogy eszembe juttattad! :)
Örülök, hogy megtetszett a recept és ízlett a Recel. :) Nagyon szép a tányér! ;)
:))
Nagyon örülök hogy újra olvashatlak.
Már kezdtem aggódni, mi van Veled !
Üdv.
Köszi! :)
Megjegyzés küldése