Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2011. 08. 30.

Török szakácskönyvek

A szakácskönyveim között keresgetve találtam néhányat, amelyik a török konyhával foglalkozik.
A török konyha receptjei Magyarországon kevésbé népszerűek, mint teszem azt a sztárséfek-, a mediterrán-  vagy ázsiai konyhák receptjei, így a magyar nyelvű török szakácskönyv-felhozatal siralmas, mostanában nem is jelent meg a témában könyv.

A szultán konyháját az Alexandra kiadó jelentette meg még 1998-ban, ma már sajnos beszerezhetetlen (angolul az amazon.com-on megvásárolható). A cím utalás az 1500-as években élt Szulejmán szultán konyhájára és persze Özcan Ozan bostoni éttermére, a Szultán konyhájára. Remek receptek, szép képek - vitathatatlanul a kedvencem:2002-ben jelent meg a 100 legjobb recept sorozat tagjaként a török receptgyűjtemény (szerzője ismeretlen):Német kiadás alapján jelentette meg - sok képpel - az Alexandra kiadó az alábbi könyvecskét:Ha a magyar nyelvű török szakácskönyv fehér hollónak is számít, néhány kósza receptre azért rálelhetünk.
Necil Toğay jegyzi az Aladdin konyhája (a Minerva Kiadó gondozásában jelent meg 1986-ban) török konyha fejezetét: 
Sarah Brown Vegetáriánus ételek négy kontinensről című művében (Képzőművészeti Kiadó 2004) is találunk néhány török receptet:
Angol nyelven már jobb a helyzet. Azt nem tudom, hogy a legjobb-e, mindenesetre kellőképpen terjedelmes a török szerzők receptjeit tartalmazó Best of Turkish cooking (Tughra Books 2010):


Özlem Altıparmak - Turkish cuisine (Anadolu kiadó, 2010):


Güzin Sancaklı - Margaret Oliphant: Turkish Cooking (A Turizm Yayınları, 2010):Claudia Roden a The New Book of Middle Eastern food című könyve nem csak a török konyháról szól, de számos török receptet találunk benne:


Az Arabesque-ben pedig már önálló, terjedelmes fejezetben sorakoznak a török receptek.Az online receptgyűjteményekről (gasztroblogokról) legközelebb lesz szó.

2 megjegyzés:

Adél (Afraa) írta...

De jó kis összefoglaló!
Nekem megvan a 100 legjobb török étel című recepteskönyv. Nagyon szeretem, a perzsa mellett az egyik féltve őrzött kincsem :)

Palócprovence írta...

Köszi! :)