Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2014. 03. 17.

Anyósom rétese


Anyósom még kézzel húzza a rétest, ahogyan még anyukájától tanulta. A kidolgozott, pihentetett tésztát


liszttel megszórt abroszon áttetsző vékonyságúra húzza.






A vastagabb széleket a végén letépi.


A megolajozott tésztára kerül a töltelék (ez esetben édes (nem sós-borsos) káposzta.


Az abrosz segítségével felgöngyölíti,


tepsibe rakja (a tetejét is megkeni olajjal),


és sütés utána tetejére porcukor kerül.


Hozzávalók 2 tepsinyi mennyiséghez
  • 1 kg jó minőségű rétesliszt – ebből kevés a szóráshoz elvéve
  • 1 tojás
  • kézmeleg víz szükség szerint
  • pici só
  • töltelék ízlés szerint
A pontos vízmennyiség a liszttől függ, de a kész tésztának fánktészta állagúnak kell lennie.


Tetszés szerint a tésztába más töltelék is kerülhet, például almás:


11 megjegyzés:

Lizi írta...

Annyi mindent sütöttem már, de rétest még sosem mertem...., most felbíztattál, köszönöm :)

Zsuzsa írta...

Nagyon szeretném megkóstolni! :)))
(Nagy tisztelettel vagyok minden, tésztát otthon készítő ember iránt!) :)

Anikó írta...

Mi is így kézzel húzottat csinálunk családilag és mindenfélével töltjük, imádjuk, tényleg csak gyakorlat teszi, nem egy nagy durranás, bele lehet jönni:-))) És milyen finom:-))))

Borcsa írta...

Zalai nagymamám is így csinálta. Még gyerekkoromban megkértem, hogy tanítson meg rá, de mindig elszakadt a kezem alatt a tészta, így elment tőle a kedvem, lemondtam róla. Egy évvel ezelőtt megörököltem a receptgyűjteményét, izgatottan kerestem benne a rétes receptjét, és nem volt ott! Aztán rájöttem, hogy ezt ő még gyerekfejjel tanulta az édesanyjától, miért is írta volna le?

Palócprovence írta...

Lizi, próbáld meg, ha előszörre nem sikerülne, másodszorra biztosan fog! :)

Palócprovence írta...

Zsuzsa, nagyon finom! :)

Palócprovence írta...

Anikó, igen, sokan félnek neki fogni, de érdemes megpróbálni, menni fog! :)

Palócprovence írta...

Borcsa, bizony, sok recept merült így feledésbe, ha nem volt aki tovább vigye a hagyományt.

Laci írta...

Az igazi palóc rétesek,legalább is az egyetlen répáson kívül,majd mind sósan készültek.Az esküvői túrós lehetett még édes.Az Édesanyám sokszor sütött ilyeneket gyerek koromban.Nekem a krumplis volt a kedvencem.

Palócprovence írta...

Na igen, de ez roma rétes. ;)

Kavics írta...

Pontosan így készítette nagyanyám is a réteseit... hányszor megfigyeltem :-)