Anyósom még kézzel húzza a rétest,
ahogyan még anyukájától tanulta. A kidolgozott, pihentetett
tésztát
liszttel megszórt abroszon áttetsző
vékonyságúra húzza.
A vastagabb széleket a végén letépi.
A megolajozott tésztára kerül a
töltelék (ez esetben édes (nem sós-borsos) káposzta.
Az abrosz segítségével
felgöngyölíti,
tepsibe rakja (a tetejét is megkeni
olajjal),
és sütés utána tetejére porcukor kerül.
Hozzávalók 2 tepsinyi mennyiséghez
- 1 kg jó minőségű rétesliszt – ebből kevés a szóráshoz elvéve
- 1 tojás
- kézmeleg víz szükség szerint
- pici só
- töltelék ízlés szerint
A pontos vízmennyiség a liszttől
függ, de a kész tésztának fánktészta állagúnak kell lennie.
Tetszés szerint a tésztába más
töltelék is kerülhet, például almás:
11 megjegyzés:
Annyi mindent sütöttem már, de rétest még sosem mertem...., most felbíztattál, köszönöm :)
Nagyon szeretném megkóstolni! :)))
(Nagy tisztelettel vagyok minden, tésztát otthon készítő ember iránt!) :)
Mi is így kézzel húzottat csinálunk családilag és mindenfélével töltjük, imádjuk, tényleg csak gyakorlat teszi, nem egy nagy durranás, bele lehet jönni:-))) És milyen finom:-))))
Zalai nagymamám is így csinálta. Még gyerekkoromban megkértem, hogy tanítson meg rá, de mindig elszakadt a kezem alatt a tészta, így elment tőle a kedvem, lemondtam róla. Egy évvel ezelőtt megörököltem a receptgyűjteményét, izgatottan kerestem benne a rétes receptjét, és nem volt ott! Aztán rájöttem, hogy ezt ő még gyerekfejjel tanulta az édesanyjától, miért is írta volna le?
Lizi, próbáld meg, ha előszörre nem sikerülne, másodszorra biztosan fog! :)
Zsuzsa, nagyon finom! :)
Anikó, igen, sokan félnek neki fogni, de érdemes megpróbálni, menni fog! :)
Borcsa, bizony, sok recept merült így feledésbe, ha nem volt aki tovább vigye a hagyományt.
Az igazi palóc rétesek,legalább is az egyetlen répáson kívül,majd mind sósan készültek.Az esküvői túrós lehetett még édes.Az Édesanyám sokszor sütött ilyeneket gyerek koromban.Nekem a krumplis volt a kedvencem.
Na igen, de ez roma rétes. ;)
Pontosan így készítette nagyanyám is a réteseit... hányszor megfigyeltem :-)
Megjegyzés küldése