Évekkel ezelőtt
ajándékba kaptam egy parázs fölött használatos kürtőskalács
sütőfát, de be kell valljam, még nem próbáltam ki sosem. A
sütőben sült kürtőskalács készítése viszont egyszerű, az
érdem és a recept Gabojszáé.
Hozzávalók 12-16
darabhoz
- 1 kg liszt
- csipetnyi só
- 1 citrom reszelt héja
- 6 dl langyos tej
- 5 dkg friss élesztő
- 3 evőkanál cukor
- 10 dkg olvasztott vaj
- cukor, dió vagy kókuszreszelék a hempergetéshez
- üres 0,5 literes sörösdobozok alufóliával betekerve
2 dl tejbe morzsoljuk
bele az élesztőt és 1 evőkanál cukorral együtt futtassuk fel.
Közben keverjük a lisztbe a sót, a reszelt citromhéjat, a
tojásokat, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, végül a
maradék tejet is. Dagasszuk össze, és meleg helyen hagyjuk a
duplájára kelni.
A sörösdobozok
kiürítésére mindig találunk vállalkozókat, akik hajlandóak
feláldozni magukat a nemes cél érdekében. Amíg kel a tészta,
addig tekerjük be az üres sörösdobozokat alufóliával, majd
kenjük meg az olvasztott vajjal.
A megkelt tésztát
gyúrjuk át, nyújtsuk ki (én kicsit vastagabbra,1 cm-re hagytam,
eredetileg 0,5 cm, így nekem 12 darab jött ki a tésztából).
Vágjuk ujjnyi széles csíkokra a kinyújtott tésztát, tekerjük a
tésztacsíkokat a sörösdobozokra. Kicsit hengergessük meg a
deszkán. A tésztát is kenjük meg olvasztott vajjal, végül
hempergessük meg a cukorban vagy/és dióban, kókuszreszelékben
(most csak cukrot használtam).
Fektessük az így
előkészített formákat alufóliával bélel tepsibe, majd 200
fokra előmelegített sütőben grillfokozaton süssük 20 percig,
többször forgatva, hogy egyenletesen süljön. Én arasznyira
tettem a grilltől.
Kicsit hagyjuk hűlni,
majd csúsztassuk le a formáról. Még langyosan az igazi!
1 megjegyzés:
Köszönöm, megsütöm,ez lesz az igazi! Sörivó fiamtól begyűjtöm a házi kürtőskalácshoz való dobozokat, aztán meglepem a családot!
Megjegyzés küldése