Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 09. 04.

Szilvalekvár

Elérkezett az igazi szilvalekvár főzésének az ideje, hiszen most érik a besztercei szilva. A besztercei - más néven bercencei szilváról (igen, a kettő ugyanaz) már a középkorból vannak írásos emlékek. Népszerűsége nem véletlen, magas szárazanyagtartalmánál fogva kiváló alapanyag a szilvalekvár vagy aszalt szilva készítéséhez. Igénytelen fa lévén régen szinte minden falusi ház mellé ültették. Nem elhanyagolható szempontként tartósításához nincs szükség cukorra és semmi egyébre sem, hiszen annyira besűríthető, hogy romlásveszély nélkül eláll évekig is. Sok helyen még ma is katlanokban főzik, legfeljebb bőrözésre nem a kemencébe teszik.

Ha katlannyi mennyiség főzésére nem is vállalkoztam, azért egy keveset én is készítettem. 1-2 kg szilva eltevéséhez működőképes lehet a sütőben való sütés vagy a fazék ecetes öblítése, azonban nagyobb adagnál ez nem járható út. A szilvának ugyanis minden vágya, hogy leéghessen, ezért résen kell lenni. Gyakran kell kevergetni, ha nem is folyamatosan (mondjuk ez nehéz is lenne 10-12 órán át). Nem egy kiadós lekvárfajta, a 10 l-es IKEA-s fazekam színültig volt a kimagozott szilvával és ebből a mennyiségből összesen 3 db 3 dl-es üvegecskével lett.


A végeredmény azonban megérte a sok macerát, igazi, hamisítatlan szilvalekvár kerülhetett az üvegekbe. Olyan, ami nem folyik ki a buktából vagy a poharasból. Kellőképpen édes, de ez az édesség nem nyomja el a kicsit savanykás szilvaízt. Szóval tökéletes...

17 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Ó, az ilyen lekvárok csodásak. Szívesen megkóstolnám, a szilva a legnagyobb kedvencem. Lehet, hogy az idén én is nekiállok?

lúdanyó írta...

Nekem működik 7-8 kilónál is a sütős módszer. Évek óta így készítem és nem ég le egyáltalán.

"saját levében" írta...

A pestiek nem is tudják, mi az az érett szilva. A Beszterceitől meg idegenkednek, mert nem olyan látványos, mint azok a nyavalyás ringlók!

szepyke írta...

Én, ha minden igaz, hétvfőn állok neki. Vettem négy kilót. Bár pesti vagyok, de tényleg nem szeretem a szilvát, mint gyümölcs, de majd jól megkóstoltatom valakivel!:D

Palócprovence írta...

Ági, még nem vagy elkésve vele! :)

Palócprovence írta...

Lúdanyó, biztosan igazad van! De nem mertem ekkora mennyiségnél kockáztatni, arról már nem is beszélve, hogy nem fért volna be a sütőbe.

Palócprovence írta...

Saját levében, talán azért sem ismerik az érett szilvát, mert azt már nehéz szállítani, könnyen bepenészedik. Az érett beszterceinél nincs jobb, ez tagadhatatlan! :)

Palócprovence írta...

Szepyke, kíváncsian várom a fejleményeket! :) Bár 4 kg-val sokra nem mész...

erős ildikó írta...

Sok-sok türelmed van, szilvalekvárra eddig én még nem vállalkoztam. Idén nincs is termés, fel vagyok mentve. De talán majd jövőre...!

Messzenéző Minyon írta...

Ezennel meghívlak: szombaton tekintsd meg, hogyan főzik a szilvalekvárt katlanban ;) :))

Palócprovence írta...

Napmátka, a falánkság nagy úr! :) Meg aztán termett is szilvánk...

Palócprovence írta...

Minyon, köszönöm a meghívást - egyébként is terveztem, hogy elnézek arra. Persze, azért láttam már katlanos szilvafőzést! :))

Messzenéző Minyon írta...

Szeretettel várunk :))

Renata Kalman írta...

Nem semmi munka!
Minyon: A katlanos főleg izgalmas lehet!

Palócprovence írta...

Minyon, ott leszek! :)

Palócprovence írta...

Reni, hát nem! Néha magamat sem értem... :))

Piroska írta...

Sütőben még nem csináltam, viszont az órákig tartó kavarás srm az én világom.Én 3o éve így csinálom, de sajnos cukor kell hozzá! Régebben zománcos edényben éjjel főztem. Most a zepter edényemben, a 6 literesben, kész van 4-5 óra alatt.S nincs kavarás!
Pirimami