Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2015. 01. 25.

Toroskáposzta



Anikó kérésére végre következzen a toroskáposzta.


Ahogyan a neve is sugallja, csak disznóvágáskor készül, a toron feltálalt ételsor része. Titka a szó szerint friss hús – vágás után néhány órával már a fazékba kerül – ez adja utánozhatatlan ízét.

Szükség szerint kimosott savanyú káposzta, bőséges mennyiségű (kicsit zsírosabb) hús képezi az alapját - vízzel felöntve (Anyósom a szokással ellentétben nem abalével készíti). Hagyma, fokhagyma, babérlevél, szemes bors, szegfűbors és szükség szerint só adja a fűszerezését. A készülő kolbász masszájából kerül bele a gombóc (egy tojás adja a kötőanyagot). Végül egy nagyon vékony rántás kerül bele.

Ezen a ponton porciózzuk szét a káposztát, ugyanis a rizs mennyisége kardinális kérdés a családban: van, aki szigorúan rizs nélkül eszi, más kevés rizzsel, végül van rizsfanatikus is, akinek csak akkor jó, ha a sok rizstől megáll benne a kanál.

3 megjegyzés:

Anikó írta...

Nagyon köszönöm, hogy feltetted, el fogom készíteni így is ahogy írod, de egyszer abalével is, mert van itt nem messze a szomszédunkban egy hentes, ahol veszem a disznótorost meg a friss húst, zsírt, sütni való kolbászt stb. már kértem abalevet is, szóval ki szeretném próbálni, ezek annyira jó ételek:-)))))

Az amatőr hagyományörző írta...

Érdekes , számomra újdonság ez a fajta toroskáposzta a vizes felöntéssel , meg habarással , kolbászhús gombóccal, hogy a rizsről már ne is beszéljek . Számomra ez egy inkább székelygulyás - kolozsvári káposzta hibrid ! Mi sokkal puritánabb toroskáposztát készítünk , csak savnyűkáposzta , kicsit zsírosabb hús a nyaka tájékáról , só , bors és az egész összesütve !

Névtelen írta...

21 éve nem ettem. Anyukám főzte pontosan így, de elvitte magával az elkészítést. Évek óta keresem receptjét. Végre megtaláltam Köszönöm. :-)