Anikó kérésére végre következzen
a toroskáposzta.
Ahogyan a neve is
sugallja, csak disznóvágáskor készül, a toron feltálalt ételsor
része. Titka a szó szerint friss hús – vágás után néhány
órával már a fazékba kerül – ez adja utánozhatatlan ízét.
Szükség szerint
kimosott savanyú káposzta, bőséges mennyiségű (kicsit
zsírosabb) hús képezi az alapját - vízzel felöntve (Anyósom a
szokással ellentétben nem abalével készíti). Hagyma, fokhagyma,
babérlevél, szemes bors, szegfűbors és szükség szerint só adja
a fűszerezését. A készülő kolbász masszájából kerül bele a
gombóc (egy tojás adja a kötőanyagot). Végül egy nagyon vékony
rántás kerül bele.
Ezen a ponton porciózzuk
szét a káposztát, ugyanis a rizs mennyisége kardinális kérdés
a családban: van, aki szigorúan rizs nélkül eszi, más kevés
rizzsel, végül van rizsfanatikus is, akinek csak akkor jó, ha a
sok rizstől megáll benne a kanál.
3 megjegyzés:
Nagyon köszönöm, hogy feltetted, el fogom készíteni így is ahogy írod, de egyszer abalével is, mert van itt nem messze a szomszédunkban egy hentes, ahol veszem a disznótorost meg a friss húst, zsírt, sütni való kolbászt stb. már kértem abalevet is, szóval ki szeretném próbálni, ezek annyira jó ételek:-)))))
Érdekes , számomra újdonság ez a fajta toroskáposzta a vizes felöntéssel , meg habarással , kolbászhús gombóccal, hogy a rizsről már ne is beszéljek . Számomra ez egy inkább székelygulyás - kolozsvári káposzta hibrid ! Mi sokkal puritánabb toroskáposztát készítünk , csak savnyűkáposzta , kicsit zsírosabb hús a nyaka tájékáról , só , bors és az egész összesütve !
21 éve nem ettem. Anyukám főzte pontosan így, de elvitte magával az elkészítést. Évek óta keresem receptjét. Végre megtaláltam Köszönöm. :-)
Megjegyzés küldése