Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2015. 02. 12.

Petrezselymes kifli

Az eredeti recept sima főtt krumpliból indul ki, de nálam a maradék petrezselymes krumpli landolt a tésztában. Maradék petrezselymes krumpli híján a kiflik hajtogatása előtt kenjük meg a tésztát finomra vágott petrezselyemmel (medvehagymával, kakukkfűvel, stb.) elkevert vajjal.



Hozzávalók 24 darabhoz

  • 30 dkg főtt, áttört (petrezselymes) burgonya
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojás sárgája
  • 35 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 2 dkg elmorzsolt élesztő

a tetejére
  • a maradék tojásfehérje vagy egy elhabart tojás
  • köménymag vagy szezámmag (vagy tetszés szerinti mag)

A tészta hozzávalóit dolgozzuk össze, majd letakarva pihentessük fél órát. Osszuk ketté, mindkettőt nyújtsuk vékony, kör alakra. Vágjuk 12-12 cikkre, a szélesebb felükből indulva tekerjünk kifliket. Kenjük meg őket tojással és szórjuk meg valamilyen maggal.
180 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára.


Nincsenek megjegyzések: