Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2010. 04. 04.

Kellemes húsvéti ünnepeket!


Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok!

Zöldsaláta sült csirkével

A sonka mellé mindig jó választás valamilyen zöldsaláta, de némi sült csirkével kiegészítve egy könnyebb étkezésnek is megfelel.



Hozzávalók
  • 20 dkg salátalevél (tetszés szerinti, lehet vegyes is)
  • 1/2 csokor snidling (vagy 2-3 zöldhagyma)
  • 1 piros kápia- vagy kaliforniai paprika
  • 1 sült csirkemell (maradék is lehet)
  • 6 evőkanál olaj (lehetőség szerint olíva)
  • 2 evőkanál citromlé
  • bors
  • 4 kemény tojás (elhagyható)


A salátaleveleket alaposan megmossuk és megszárítjuk (ha van salátacentrifugánk, akkor használjuk azt) - a vizes levelekre nem tapad az öntet. Falatnyi darabokra tépkedjük a leveleket.




 A snidlinget és a paprikát felaprítjuk, a bőr nélküli sült csirkemellet cafatokra szedjük.




Az öntethez az olajat, sót, borsot és a citromlevet jól elkeverjük. Legegyszerűbb egy pici csavaros tetejű üvegben összerázni.



Az előkészített hozzávalókat összekeverjük és közvetlenül tálalás előtt meglocsoljuk az öntettel. Kemény tojással díszíthetjük.






2010. 04. 01.

Spenótos túrós pite

Ma, nagycsütörtökön a hagyomány szerint az utolsó vacsora napjára (amikor Jézus a Getsemáné-kertben búcsút vett tanítványaitól és felkészült az áldozatra) emlékeznek a keresztények. Zöldcsütörtöknek is nevezik ezt a napot, hiszen ilyenkor spenótot, csalánt, komlóhajtást, egyéb zöld növényeket szokás enni. Ez a pite az olasz torta pasqualina egyik változata , Sarah Brown ötlete nyomán.


  
  • 50 dkg spenót
  • 2 evőkanál olaj + a kenéshez
  • 1 hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • szerecsendió
  • 50 dkg túró
  • 10 dkg reszelt sajt (trappista is jó)
  • 4 tojás
  • 6 réteslap

Az alaposan megmosott spenótot lecsepegtetjük és felaprítjuk, közben a vastagabb levélnyeleket eltávolítjuk. Nem kell megijedni a hatalmas mennyiség láttán, párolás közben nagyon összeesik a spenót!


2 evőkanál olajon üvegesre sütjük a nagyon finomra vágott hagymát és reszelt fokhagymát, majd hozzáadjuk a spenótot és fedő alatt a saját gőzében 10 percig pároljuk. Fűszerezzük, fedő nélkül minden nedvességet elpárologtatunk róla.


A túrót összekeverjük a kihűlt spenóttal és a reszelt sajttal.


Egy 30 cm-es püspökkenyérformát (vagy tetszés szerinti hőálló formát) kiolajozunk és kibéleljük a megolajozott réteslapokkal. Elterítjük benne a túrós tölteléket, amibe kanállal 4 mélyedést alakítunk ki a tojásoknak.



A felütött tojásokat a mélyedésekbe csúsztatjuk. Célszerű egy kávéscsészébe ütni a tojást, így egyrészt észrevesszük, ha rossz, másrészt egyszerűbb a túróba csúsztatni. A réteslapokat ráhajtjuk a töltelék tetejére.
200 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük a pitét. Melegen, de hidegen is finom. Spenót helyett zsenge csalánnal is elkészíthetjük.