Ma, nagycsütörtökön a hagyomány szerint az utolsó vacsora napjára (amikor Jézus a Getsemáné-kertben búcsút vett tanítványaitól és felkészült az áldozatra) emlékeznek a keresztények. Zöldcsütörtöknek is nevezik ezt a napot, hiszen ilyenkor spenótot,
csalánt,
komlóhajtást, egyéb zöld növényeket szokás enni. Ez a pite az olasz torta pasqualina egyik változata , Sarah Brown ötlete nyomán.
- 50 dkg spenót
- 2 evőkanál olaj + a kenéshez
- 1 hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- szerecsendió
- 50 dkg túró
- 10 dkg reszelt sajt (trappista is jó)
- 4 tojás
- 6 réteslap
Az alaposan megmosott spenótot lecsepegtetjük és felaprítjuk, közben a vastagabb levélnyeleket eltávolítjuk. Nem kell megijedni a hatalmas mennyiség láttán, párolás közben nagyon összeesik a spenót!
2 evőkanál olajon üvegesre sütjük a nagyon finomra vágott hagymát és reszelt fokhagymát, majd hozzáadjuk a spenótot és fedő alatt a saját gőzében 10 percig pároljuk. Fűszerezzük, fedő nélkül minden nedvességet elpárologtatunk róla.

A túrót összekeverjük a kihűlt spenóttal és a reszelt sajttal.
Egy 30 cm-es püspökkenyérformát (vagy tetszés szerinti hőálló formát) kiolajozunk és kibéleljük a megolajozott réteslapokkal. Elterítjük benne a túrós tölteléket, amibe kanállal 4 mélyedést alakítunk ki a tojásoknak.
A felütött tojásokat a mélyedésekbe csúsztatjuk. Célszerű egy kávéscsészébe ütni a tojást, így egyrészt észrevesszük, ha rossz, másrészt egyszerűbb a túróba csúsztatni. A réteslapokat ráhajtjuk a töltelék tetejére.
200 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük a pitét. Melegen, de hidegen is finom. Spenót helyett zsenge csalánnal is elkészíthetjük.