2013. 09. 09.
2013. 09. 05.
Körömvirágos olaj
Még most is virágzik a
körömvirág, érdemes belőle körömvirágos olajat készíteni. A
körömvirág (Calendula officinalis) fészkesvirágzatának szirmai
sokoldalúan felhasználhatók: belsőleg (ételekben, teákban,
szinezékben), vagy éppen külsőleg (krémekben, olajokban).
Fertőtlenítő, gyulladásgátló, sebgyógyulást elősegítő
(hámosító), hidratáló, ránctalanító hatása miatt kedvelt
összetevője a krémeknek.
A szirmok olajos
kivonatához általában napraforgóolajat használnak, de én
inkább hideg sajtolással nyert sárgabarackmag olajjal készítettem,
ami önmagában is bőrtápláló hatású.
Hozzávalók
- szárított körömvirágszirmok
- hidegen sajtolt sárgabarackmag olaj
Első lépésként
szárítsuk meg a körömvirágot vagy vásároljunk eleve szárított
szirmokat. Azért kell hozzá szárított virág, mivel hosszú ideig
(minimum 3 hétig) állnak a szirmok az olajban és friss virág
esetén megpenészesedhetnének. Csak a szirmokat használjuk fel,
szórjuk kisebb üvegbe, majd öntsük fel annyi olajjal, amennyi
bőven ellepi. Legalább 3, maximum 6 hétig hagyjuk állni, időnként
felrázva. Van aki napra teszi, de a hidegen sajtolt olajoknak nem
tesz jót a tűző napfény, inkább sötétebb helyen tároljuk.
Végül szűrjük le és „máris” használhatjuk a szép, sárga olajat.
2013. 09. 02.
Pirított káposzta
Régen a palócok (is)
gyakran készítettek pirított káposztát. Tették tésztára,
rétesbe, de palacsinta vagy lángos tésztájába is. A párolt
káposztával ellentétben ebbe nem kerül hagyma. A zsiradék
hagyományosan disznózsír volt, de olajjal készítve kevésbé
gyomorpróbáló.
Hozzávalók
- 1 közepes fej káposzta
- 1 csapott evőkanál só
- 3-4 evőkanál zsiradék (zsír vagy olaj)
- bors
A durvára reszelt
káposztával keverjük össze a sót, hagyjuk állni fél óráig,
majd alaposan nyomkodjuk ki a keletkező folyadékból.
Tegyük a
kinyomkodott káposztát a zsiradékra és időnként megkeverve (a
vége felé gyakrabban) pirítsuk meg. Ez legalább 25-30 percet vesz
igénybe.
Ízlés szerint
borsozzuk.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)