Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2013. 09. 02.

Pirított káposzta

Régen a palócok (is) gyakran készítettek pirított káposztát. Tették tésztára, rétesbe, de palacsinta vagy lángos tésztájába is. A párolt káposztával ellentétben ebbe nem kerül hagyma. A zsiradék hagyományosan disznózsír volt, de olajjal készítve kevésbé gyomorpróbáló.


Hozzávalók
  • 1 közepes fej káposzta
  • 1 csapott evőkanál só
  • 3-4 evőkanál zsiradék (zsír vagy olaj)
  • bors
A durvára reszelt káposztával keverjük össze a sót, hagyjuk állni fél óráig, majd alaposan nyomkodjuk ki a keletkező folyadékból. 


Tegyük a kinyomkodott káposztát a zsiradékra és időnként megkeverve (a vége felé gyakrabban) pirítsuk meg. Ez legalább 25-30 percet vesz igénybe.

Ízlés szerint borsozzuk. 

Nincsenek megjegyzések: