Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2010. 04. 10.

Arab piac

Nem először jártam Tunéziában, de ugyanúgy elvarázsolt, mint az első alkalommal. Az olasz Pantellaria szigettől alig 70 km-re fekvő Észak-afrikai köztársaság tökéletes úticél: gyönyörű ország, számtalan látnivaló, nagyon kedves emberek, remek ételek. Mi kellhet meg?! Talán csak annyi, hogy mindez egy itthoni nyaralásnál jóval olcsóbban elérhető (ez nem a hazai turizmus elleni propaganda, csak egyszerű tényközlés).

Rajongok a piacokért, különösen külföldön  sosem hagynám ki, az arab medinákban (óvárosokban) megbúvó piac (a szuk) pedig maga a csoda! Illatok (néha szagok), színek kavalkádja, hatalmas tömeg, Hangos alkudozás, Az utcán dolgozó mesterek - a mesés Kelet esszenciája. Itt mindent megvehetünk, amit akarunk vagy amiről nem is gondoltuk, hogy akarnánk.









Ha az orrunk utan megyünk, hamarosan rálelünk a fűszeres standokra. Nehéz ellenállni a hatalmas kínálatnak (nekem  nem sikerült).









Az élelmiszerárak a helyiek számára is megfizethetőek, a kenyér pl. 200 milliéme, így ki tudnak jönni a 400 TND-os átlagfizetésből. (jelenleg 1 TND = 1000 milliéme = 140 Ft).


A klímának köszönhetően hatalmas a választék a friss zöldségekből,





gyümölcsökből,



de még csíráztatott bab is kapható.


Legközelebb beszámolok majd arról is, Hogy én mit vásároltam.

6 megjegyzés:

Livi írta...

Imádom Tunéziát! Eddig négyszer voltam, de lehet még idén is ő lesz a nyerő :) Valóban remek áron lehet utazni, elérhető egzotikum! Piacon nekem a kis edénykék a kedvenceim. Az ételek közül pedig a tavaszi tekercs tésztájához hasonló hajtott olajban sütött finomság, tojással töltve :)

Garffyka írta...

Tunéziában csak egyszer volt szerencsém a helyi piachoz, Dubaiban jártam többször is, általában első utam a soukra vezetett :) Külön fűszeres, arany, vegyes-itt vannak a kézműves dolgok, ruhák, minden. Imádom a nyüzsgést, a hangulatot, a kínálat ezerféle színességét. Nagyon szeretek alkudni is, és Dubaiban kötelező :) A fűszerpiacon mindent megszagoltam, megkóstoltam, mint kiderült, még darabolt süvegcukornak kinéző füstölőbe való anyagot is :) Finom volt :)

mmama írta...

Szeretem az egzotikusat én is.
A képek nyálcsorgatóak, kíváncsian várom a folytatást.

Palócprovence írta...

Livi, Tunézia tényleg imádnivaló! A szállodában volt egy házaspár akik már 10. alkalommal tértek vissza.
A briket én is nagyon szeretem, ez lesz az első recept is, amit felteszek...:)

Palócprovence írta...

Sajnos, Dubaiban még nem jártam, biztos szuper hely az is. :)Alkudozni kötelező, ez így van. Azért nem árt egy fixáras üzletben előtte tájékozódni az árakról, hogy legyen viszonyítási alapunk.

Palócprovence írta...

Mmama, köszönöm! Csak meg ne und! :)