Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2010. 04. 16.

Bernecei nagyhaluska

A krumpli gyakori alapanyaga volt a palóc ételeknek, hiszen a szántóföldi művelésre alkalmatlan területek (erdő, rét) voltak túlsúlyban, nem véletlenül szólt így a mondóka: "kétszer krumpli, kétszer bab, megint krumpli, megint bab. Maj' csak elgyön vasárnap!" Néhány krumplis étel a teljesség igénye nélkül: krumplilaska, ganca, sztrapacska, krumplis derelye, hajában sült krumpli, poharas, tócsni.

A sztrapacska kapcsán felmerült, hogy Palócföld egyes vidékein haluskának hívják, nálunk azonban a haluska más ételt takar, a bernecei nagyhaluskát.

 Hozzávalók
  • burgonya
  • liszt - amennyit felvesz,
  • a tálaláshoz zsírban pirított hagyma

A burgonyát héjában megfőzzük, majd krumplinyomón áttörjük. Ehhez hozzáadunk annyi lisztet, hogy formázható tésztát kapjunk és ízlés szerinti sót.


Összegyúrjuk egy tálban, majd deszkán folytatjuk a gyúrást és kígyó formát készítünk a tésztából.


Eldaraboljuk, majd gömbölyűre formázzuk.


Forrásban lévő vízben negyed óra alatt kifőzzük. Az elkészült nagyhaluskákat sült hagymával ízesítjük.

Fotók: Bartus Tamás

12 megjegyzés:

bodzazsuzsa írta...

Holnap ugyanilyen haluskát adok a vadas mellé. Az én gombócom mérete kb. egyharmada a haluskáénak.

Ikkyu-san írta...

Érdekes kérdés ez a haluska.
Pont tegnap kérdezte a párom, hogy mi az a haluska. Mondom, majd jól meggooglizom!  Többféle készítési módot találtam:
- nyers reszelt burgonyával
- burgonya nélkül ( liszt, tojás, víz )
- sütve/főzve
- juhtúróval
- pirított hagymával
Van amelyik a dödöllére hasonlít, van amelyik a sztrapacskára. Érdekes!
Szegény „tudatlan” pesti gasztroblogger tegyen igazságot.
Minden esetre, 2010.09.11.-én Vanyarcon haluskafesztivál lesz. Valószínűleg meglátogatom, és kiderítem az igazságot.

szepyke írta...

Erről még soha nem hallottam, pedig micsoda lakoma ez. Egyszerű, nagyszerű!

Házisárkány írta...

Ezt nagyon szeretem!!!!!
Én is így ismerem,de szoktam gazdagítani is,az anyukám is így csinálta:
túrót,pirított szalonnát tett rá,emlékszem mikor télen jöttem haza a suliból ott várt illatosan-melegen letakarva egy jénai tálban a radiátoron-éjszaka meg állatokkal álmodtam.(merthogy pukkadásig zabáltuk magunkat a nővéremmel belőle.
A hagymás változatot el is készítem a héten-megjött ez étvágyam rá!

Palócprovence írta...

Bodzazsuzsa, a vadas mellé is finom! Egyébként máshol nem ekkorák a haluskák, csak nálunk.

Palócprovence írta...

Ikkyu-san, így van ez, van olyan név ami számtalan ételt takar és van olyan étel, aminek számtalan neve van...:))

Palócprovence írta...

Szepyke, tényleg finom! :)

Palócprovence írta...

Házisárkány,bármit lehet rátenni, csak felénk ez a módi.:)

távoli írta...

Ez szerintem a klasszikus gombóc tésztája!!

Palócprovence írta...

Pontosan! :)

Névtelen írta...

Köszönöm a receptet ! Drága Anyósom "Vasal Bözsi" néni nagyon sokszor ezzel az étellel várt mert nagyon szerettük !:) No meg a sayanyú babot is !

Palócprovence írta...

:)