A szezámsó, azaz a gomasio (vagy gomashio) a japán konyha fűszerezett sója. A hagyományos keverési arány 15:1 szezámmag és tengeri só (a makrobiotikus étrendben 18:1). Készülhet fehér vagy fekete szezámmagból, de ezek keverékéből is. A szezámmagot és a sót is szárazon megpirítjuk, majd együtt őröljük meg (vagy mozsárban törjük össze). Kicsit töpörtyűre emlékeztető illata és íze van.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
1 megjegyzés:
Én is imádom, rendszeresen használom. Még Jókaja oldalán olvastam valamikor. Viszont ami még finom és ráadásul nagyon egészséges, az a lenmagsó. Próbáld ki, megéri! Csak takard le a lenmagot, míg pirítod, különben kis apró ,,azmiazbogárdehogylenmag''-gal lesz tele a konyhátok :)
Megjegyzés küldése