Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2012. 02. 24.

Rozmaringos mandulakeksz

Ez az egyszerűen és gyorsan elkészíthető keksz remek rágcsálnivaló, de mini szendvicsalapként is megállja a helyét.


Recept: Elena Amsterdam

Hozzávalók

  • 1 és 3/4 csésze mandulaliszt (blansírozott)
  • 1/2 teáskanál só (ha lehet kelta vagy himalaya)
  • 2 evőkanál friss rozmaring apróra vágva
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 tojás

A sütőt melegítsük elő 160 fokra. Közben a  tojást keverjük el az olajjal, majd adjuk a fűszerezett mandulaliszthez. Az összedolgozott tésztát nyújtsuk vékonyra két sütőpapír között. (Ha ropogós kekszet szeretnénk, akkor nagyon vékonyra nyújtsuk!)
Vágjuk fel a sütőpapíron és papírral együtt tegyük sütőlapra. 175 fokon (légkeveréses sütőben 160 fokon) 12-15 percig süssük.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Mi az a mandulaliszt? És pláne blansírozva?
Himalájáról sót honnan is veszünk?
Kiváncsi vagyok,
üdv. Zsuzsa

Palócprovence írta...

A mandulaliszt a mandula lisztté őrölve, ami lehet egyszerűen nagyon finomra darált mandula vagy előzőleg sajtolással zsírtalanított (pl. Healthy Gourmet) és utána őrölve. A blansírozott azt jelenti, hogy eltávolították a belső barna maghéját, tehát nem a héjas mandulát őrölték meg.
A himalaya só több ásványi- és nyomelemet tartalmat, mint az egyszerű konyhasó.
Mindkettő kapható áruházláncokban, bioboltokban, webáruházakban, szóval nagyon sok helyen.