Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 06. 30.

Rozsdafarkú saga - pihenés

Grillezett sajtsaláta

Eredetileg ez a saláta kecskesajttal készülne, azonban éppen nem volt itthon kecskesajt, ezért paneert grilleztem hozzá. A salátakeverék minél többféle "zöldből" áll, annál jobb.


Hozzávalók
  • 20 dkg salátakeverék
  • 30 dkg grillezhető sajt
  • 5 dkg dió
  • 5 dkg olívabogyó
A vinaigtette-hez:
  • 6 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 evőkanál almaborecet
  • 1 kiskanál magos francia mustár
  • bors
A tálaláshoz:
  • bagett
Először elkészítjük az öntetet. A megmosott, leszárított salátaleveleket tányérokra rendezzük, rátesszük a diót és az olajbogyót, meglocsoljuk a vinaigrette-tel. A felszeletelt sajtot grillezzük meg. (A bagettszeleteket is megpiríthatjuk.) Rögtön tálaljuk!

Málnás tortácskák

Rajongok a málnáért! Na, nem szedni, enni. A boldogasszony csipkéjének is nevezett, a rózsafélék családjába tartozó növényt senkinek sem kell bemutatni. Szerintem az egyik legpazarabb gyümölcs a gyümölcskosárkák töltéséhez is.


A recept Nigellától származik, de némiképpen átalakítottam. Bár a tésztakosárkákhoz én is kakaót használtam (remekül illik a fehér krémhez és a rubin színű málnához), ez nyugodtan elhagyható, ha valaki nem fogyasztja, de ekkor a liszt mennyiségét ennyivel meg kell emelni. (Esetleg karobporral is kipróbálható.)

Hozzávalók

a tésztához:
  • 17,5 dkg finomliszt
  • 5 dkg cukor
  • 1 evőkanál kakaópor
  • csipetnyi só
  • 12,5 dkg hideg vaj
  • 2 evőkanál jéghideg víz
a krémhez:
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 dl tejszín
  • 1-2 evőkanál porcukor ízlés szerint
  • 10 dkg fehércsoki
a tetejére:
  • 30 dkg málna
A legegyszerűbb késes robotgéppel összeállítani a tésztát (vagy gyors mozdulatokkal kézzel). A vaj és a víz kivételével keverjük el a tészta hozzávalóit, majd dolgozzuk bele a felkockázott vajat is, végül pedig a vizet. A cipóvá formázott tésztát folpackba csomagolva tegyük fél-egy órára a hűtőbe, hadd pihenje ki a fáradalmakat.

A tésztát nyújtsuk ki és a formáknál kicsit nagyobbra szaggassuk ki, majd béleljük ki a formácskákat. Tegyük ismét a hűtőbe őket egy kicsit, addig melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 10-15 perc alatt sülnek meg a tésztakosárkák. A hűtés és a kis méret miatt nem szükséges a vaksütés alkalmazása.

A töltelékhez olvasszuk meg (vízgőz fölött) a fehércsokit és hagyjuk langyosra hűlni. Addig lazítsuk fel a mascarponét a tejszínnel, keverjük ki a porcukorral, majd forgassuk bele a csokit is.

A kihűlt kosárkákat töltsük meg a krémmel és rakosgassuk rá a málnát. Mennyei!