A tél nem múlhat el abárolt szalonna nélkül. Sokszor tokaalja szalonnából készítik én azonban azt nem nagyon szeretem, így most is hátszalonnából csináltam.
Hozzávalók
- zsírszalonna
- só
- fokhagyma
- pirospaprika
A zsírszalonnát keskenyebb (kb. 10 cm-es) csíkokra vágom és sós, fokhagymával ízesített vízben fedő alatt puhára főzöm (ekkor könnyen beleszalad a villa). Még forrón kiemelem a vízből, lecsepegtetem és késsel bekockázom a tetejét. Reszelt fokhagymából, sóból, pirospaprikából és kevés szalonnafőzővízből sűrű pépet keverek és ezt kenem a vágatokba.
Jól lehűtve fogyasztható.
15 megjegyzés:
Nézz rá erre, és nézd meg a 46. bejegyzést, és a képet...
http://www.hoxa.hu/?p1=forum_tema&p2=54430&p4=5
Hmmmm. Mi is csináltunk a kóbinak szánt disznó tokaszalonnájából. Nálunk a toka az igazi...
Én ezt abált szalonnának ismerem... vagy nem ugyanaz? hmmm... végül is az elkészítési módja azonos, csak a neve nem :-)
Abált, abárolt, kövesztett... Mind ugyanaz.
JJJAAAAJJJ!
Amikor káposztát főzök,mindig teszek bele egy kis szalonnát,abároltnak.Isteni!
Szepyke, Te milyen szemfüles vagy! :)
Nem fáradozott a recept átírásával vagy hogy kivegye a logót a képről. Mostanában nem feliratoztam a képeimet, de lehet, hogy újra elkezdem...
Minyon, kinek a pap, kinek a papné! :) Azért ha muszáj, tokaszalonnából is megeszem! :))
Annamarie, ahogy Minyon is írja, több elnevezése van.
Belly, tényleg isteni! :)
Jajjj, nem ettem ilyet gyerekkorom ota! Akkoriban nagyszuleim keszitettek disznotor utan, valami mennyei ize van!
Hajjjaj, mikor fogok en ilyet enni! Addig meg sok viz folyik le a Dunan meg az East River-en...
És esetleg itt:
http://www.hungarianmeatmarket.com/h/aboutus.php
nem lehet venni? Vagy a hozzávaló szalonnát?
Én is abált szalonnának ismerem, de ahány ház és fazék, annyi szokás :)
Nem tudom megenni a szalonnát, sajnos beteg leszek tőle, de ez nagyon gusztán néz ki :)
Engem is sokszor kijavítanak, hogy nem jól mondom, de én is abárolt-ként ismerem.
Én úgy főzöm, hogy a vízbe teszek sót,borsot, borsikafüvet,majoránnát,hagymát,fokhagymát,köményt. Mindenből csak keveset.
Tokaszalonnából és hasaaljából is szoktam, csak legyen hús is rajta.
Most is van három darab a fagyasztóban, csak főzésra várnak.
Sokkal finomabb, mint a bolti és egyszerúűen elkészíthető.
Nem kell javítgatni, a különböző tájegységeken eltérően nevezik. Mind helyes. És mind finom:)
Abárolt, vagy abált: ugyanaz, ezen kár huzakodni.
A fõzõlevet a legtöbb vidéken abaléek nevezik, nagyon jó "vastagleves-alap" télen. Mi sok fokhagymával csináltuk, kifagyottan, és paprikásan nagyon guszta volt, elsõsorban férfieledel volt télen reggeliként, és boros tea , vagy forralt bor nagyon ment rá. Gyerekkoromban nagyon utáltam a köménymaglevest, de egy rokonunk egyszer erre a lére csinált köménymaglevest, és nem tudtam abbahagyni. Szóval nem szabad kiönteni az "abalevet" :-)
Megjegyzés küldése