Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2010. 03. 23.

Fűszertkert - A bazsalikom


Termesztése és felhasználása a meleg éghajlatú országokban több évezredre vezethető vissza, néhány fajtáját a mai napig szent növényként tisztelik. Sok változata kapható Magyarországon is, a hagyományos dél-európai zöld és piros levelű fajták mellett gyakori a görög és thai bazsalikom is.

A nálunk mindig egyéves növényként termesztett bazsalikom az egyik legmelegigényesebb fűszernövényünk, hőigénye hasonló a paprikáéhoz. Ezért nálunk elsősorban palántaneveléssel termeszthető, a palánták csak a májusi fagyok után ültethetők ki szabadföldbe. A magok csírázásához 18-22 °C-os, növekedéséhez pedig legalább 20 °C hőmérséklet szükséges. Laza szerkezetű, könnyen melegedő, homokos vályogtalajok az ideálisak számára, szélsőséges talajtípusokon nem termeszthető. Vannak olyan fajtái, amelyek fényre csíráznak, ezek magját nem szabad földdel betakarni. Mindig olvassuk el a vetőmagos zacskón feltüntetett információkat! Gyökérzete sekély, így nem kíván mély talajréteget. A meleg mellett sok napsütésre is szüksége van és természetesen öntözésre. Esős, hűvös nyarakon kevesebb illóolaj képződik benne.

Az illóolajon kívül a zöld növényi részekben jelentős mennyiségű a C-vitamin. A népi gyógyászatban étvágygerjesztőnek, vizelet- és szélhajtónak, köhögéscsillapítónak használják. Főzetét külsőleg borogatásra, torokgyulladás esetén öblögetésre is alkalmazzák Illata a legyeket távol tartja, ezért régen előszertettel ültették falusi házaknál.

10 megjegyzés:

Monika írta...

Úgy szeretem!!!!!Minden tavasszal veszek legalább egy tövet, azt beültettem nagy cserépbe,vagy ládába és egészen a fagyokig van friss,sajátom.
Volt olyan,hogy ottmaradt a ládában és tavasszal szépen kicsiráztak a magok és újra lett növénykém.Most is várom ezt.:)

Annamarie írta...

Én pont az elmúlt hétvégén vetettem el balkonládába bazsalikom-magot. Ha előbb írsz róla, lehet, hogy másképp csináltam volna, de most már mindegy. Remélem, hogy így is ki fog kelni.

Limara írta...

Imádom, most ültettem el:))

mmama írta...

Nagyon szeretem , elültettem egy kis levelű egy nagy levelű és egy piros levelű fajtát. Most várom a napsütést.

Konyhatündér írta...

Nekem már ki is jött vagy 50 tő. Persze csak az ablakban egyelőre, viszont most már évek óta saját magokat használok csak.

Messzenéző Minyon írta...

No, akkor nem az én falum a legmegfelelőbb hely a termesztésére :(
Én a múlt héten a főzéshez vettem egy rozmaringot, ki is akartam ültetni, de mindenki azt mondta, nehogy megtegyem, mert ahhoz még hideg van. A rozmaringról még nem írtál, ugye? Én nem találtam.

Zsuzsi írta...

Anyukám kertjében nyáron térdig ér a bazsalikom! Vázába, virág közé is tesszük!!!

mandy tarragon írta...

Cserépben van és már csírázik :) Én is nagyon szeretem.

Kertészlány írta...

A zöld és piros levelű már az oviban van kb.: 2cm nagyra nőttek, de két napja a fahéj és citrom illatú is megmutatta a szíklevélkéit. Kicsit megborzoltam a citrom illatú levele fantasztikus. A fahéjat én még nem érzem, de ő még picike. Görög bazsalikom magot is ültettem de ők még alszanak.

Renata Kalman írta...

Én is várom már, hogy kikeljen...a telet nekem sosem bírja ki (bent sem).