Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2010. 03. 08.

Thai ananászos rizs

Mostanában teljesen rákattantam a thai ételekre. Ez az ananászos rizs még a válogatós családomnak is bejött...


Hozzávalók

  • 1 friss ananász

  • 2 evőkanál olaj

  • 2 gerezd reszelt fokhagyma

  • 15 dkg tisztított garnéla

  • 15 dkg sonka (esetleg bacon)

  • 5 dkg kukorica

  • 5 dkg zöldborsó

  • 1 kisebb piros kaliforniai paprika (vagy kápia paprika) felkockázva

  • 1 piros chili (elhagyható)

  • 1 kiskanál friss reszelt gyömbér

  • 25 dkg főtt rizs (lehetőleg jázmin)

  • 2 evőkanál szójaszósz

  • 1 kisebb maréknyi kesudió
Lehetőleg friss ananászt válasszunk, a konzervnek teljesen más íze van, még a natúr lében tartósítottnak is. Hosszában vágjuk félbe az ananászt és szedjük ki a húsát, majd kockázzuk fel. Amennyiben az ananász héjában akarjuk tálalni a rizst, akkor vigyázzunk, hogy ne sértsük meg a héjat, maradjon egy kevés gyümölcshús rajta.

Egy serpenyőben (ha van wokkunk, akkor természetesen abban) forrósítjuk fel az olajat, keverjük el a reszelt fokhagymával, adjuk hozzá a rákot, sonkát, a zöldségeket és a gyömbért. Kevergetve süssük néhány percig, amíg a rákok rózsaszínre változnak. Locsoljuk meg a szójaszósszal, tegyük bele a rizst és az ananászt, forrósítsuk jól át. Szórjuk meg a kesudióval.

4 megjegyzés:

Ms. Poppy írta...

Nagyon ötletes a tálalás, és kép alapján nagyon guszta. Mostanában kezdek csak rájönni, hogy a sós ételekhez is lehet finom a gyümölcs. Talán ezt a receptet én is kipróbálom.:)

Lívia írta...

Ez nagyon jól néz ki. Garnéla nélkül is lehet készíteni?

Annamarie írta...

Hú de jól néz ki! Én annyira nem vagyok a keleti konyha híve, nem szeretem az ízeket. De ezt a tálalást nézve, bizony Isten, hogy megkóstolnám!

Palócprovence írta...

Köszönöm! :)
Sofia, természetesen garnéla nélkül is elkészíthető.