Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2010. 04. 11.

XXXIII. VKF! - Köleskása

Amikor Limara közzétette az aktuális VKF! feladatát, éppen köleskását főztem, így nem volt kérdéses, hogy mit készítek erre a fordulóra. A köles termesztett változata a Panicum miliaceum L. az egyik legősibb gabonaféle,  és a világ számos pontján még ma is alapvető élelmiszernek számít.



A mondást, mi szerint fizet, mint a köles, szerintem mindenki ismeri, de ami ennél is fontosabb, hogy ásványi anyagokban a leggazdagabb gabona. Lúgos kémhatása és magas kovasavtartalma feszesíti a kötőszövetet, így a narancsbőr elleni küzdelem egyik hatásos fegyvere is. Ízletes és változatos ételek készíthetők belőle, most a legegyszerűbbet mutatom meg, a köleskását. Ugyanúgy készül, mint a rizsköret, bár kicsit több folyadékot vesz fel.


Hozzávalók

  • 2 bögre hántolt köles (nem madárköles!)
  • 5 bögre forró húsleves (vagy víz)
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 fej finomra vágott hagyma

Az olajban megpárolom a hagymát, átforgatom benne a kölest, majd felöntöm a húslevessel vagy a vízzel és fedő alatt puhára párolom. Amikor a folyadékot magába szívta, elzárom a lángot és fedő alatt pihentetem még néhány percig.

Édes változata is elkészíthető, ekkor - értelemszerűen - kimarad belőle a hagyma és tejjel főzöm, édesítem.

6 megjegyzés:

Iza írta...

Én is így készítem a köleskását.viszont lenne egy kérdésem: a köles neked is szét szokott főni, mert én ahányszor készítem, mindig "kivirágzik", nem maradnak egyben a szemek. Talán "rossz" fajtájú a kölesem?

Messzenéző Minyon írta...

Nnna, az Uram már jó ideje meg van őrülve a kölesért, Karácsony előtt olyan helyen jártam, ahol lehetett kapni, így vettem. Azóta ott áll a konyhapulton, mert nem tudtuk, mit is kezdjünk vele. Most már tudom, köszi!!

Palócprovence írta...

Nem, nem fő szét. Lehet, hogy rövidebb ideig kellene főznöd, csak addig, amíg megpuhul.

Palócprovence írta...

Minyon, akkor itt az ideje a próbának! :)

Iza írta...

Köszi a választ.Következő kása készítésnél résen leszek (a fiam imádja, a fözőtök főzelékjét szoktam egy kis kölessel megbolondítani).

PO írta...

Én használom húsételhez (juhhúsos kása), zöldségekkel köretnek is kitűnő.
Az édes változatot én is tejben főzöm, sokkal hamarabb elkészül, mint a rizs - mákkal és mézzel ízesítem.