Nagy nyári kedvencem a tökpörkölt, talán még jobban kedvelem, mint a húsból készültet. Az egészen zsenge tökből az igazi, abból, aminek a héja is és a magja is körömmel még megkarcolható. Jó sok hagymát pirítok egy kevés olajon, megszórom pirospaprikával, beleteszem a lehámozott, felaprított tökhéjat meg a tök puha, magvas belét, löttyintek rá egy kevés (tényleg kevés) vizet. Sózom, borsozom, fokhagymázom, fűszerezem kedvem szerint, és fedő alatt megpárolom. Amikor puha, akkor kerül bele a felkockázott "tökhús". Ezzel már csak addig főzöm, amíg megpuhul az is. Addigra a felesleges folyadék is elpárolog, de ha mégsem, a fedőt levéve zsírjára sütöm.
Tetszés szerinti körettel tálalható. A kovászos uborka sincs kárára.
9 megjegyzés:
Jól értem, hogy tul.képpen az egész tök belekerül? Csak amit más esetekben a tökből kidobunk (héj és
magos belső)kerül a lecsóba és a tökhús meg mint "hús" szerepel benne?
Pontosan! :)
Most hallok először erről.Lecsót szoktam úgy főzni-sűríteni, hogy tök húsát vagy cukkinit felkockázva teszek bele, de héját sohasem, magját is csak akkor amikor még nagyon zsenge.Az összes ilyen nagyon finom, gondoljunk a zöldbab,tojás,vagy borsópörköltre.
Ezeket már ettem, készítettem, kipróbálom a tökkel is.
Izgalmas, cukkini pörköltet már készítettem, az isteni
Anikó, próbáld ki! :)
Bianka, cukkiniből is remek! :)
de klassz!A tökfőzelékkel vallatni lehetne de ezt nagyon szeretem!!!Nokedlivel!
Amikor megjelent ez az étel kicsit hitetlenkedve olvastam. A múlt héten vidéki rokonaim rengeteg igazán friss, saját termesztésű tökkel leptek meg. A töltött tökön kívűl elkészítettem a Tökpörköltöt is. Az egész család el volt ragadtatva. Biztos lesz még napirenden csak megkérdeznélek milyen fűszereket szoktál beletenni.
Addig is köszönöm a kíváló receptet
Örülök, hogy a kezdeti idegenkedésed ellenére elkészítetted és hogy még ízlett is! :)
Általában csak a receptben leírt fűszereket használom hozzá: só, bors, fokhagyma, pirospaprika. Néha még chilit teszek bele. De tulajdonképpen ízlés szerint ezen lehet változtatni. El tudom még képzelni bele a petrezselymet, bazsalikomot, borsikafüvet, de akár a szárított mentát is (a friss túl karakteres lenne)- persze nem egyszerre. Szóval, kísérletezz bátran! :)
Megjegyzés küldése