Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2010. 07. 31.

Vigadtunk! - Lakodalom volt a mi utcánkban...
"Múlt szombaton kimondta a boldogító igent Sára és Zoltán, a 7próba nyertes párja. Az esküvő fantasztikusan sikerült, még az esti vihar is kivárta a menyecsketánc végét.
A nagy sürgés-forgás már délután elkezdődött. A rokonok szállingóztak, a szervezők díszítettek, mindenkinek akadt tennivalója. A menyasszonyt a Közösségi Házban gyönyörű hercegnővé varázsolták a sminkesek és a fodrászok, majd az utolsó simítások után a jegyespárt fotózásra vitték. A képek helyszínéül a Szokoly Kastély szolgált. A standard beállított képeken kívül sok mókás fotó is tanúsítja a pár életvidámságát, jókedvét.


Délután öt órákkor a menyasszony kikérésével megkezdődött az esküvői ceremónia. A vőlegény gyalog vonult a Közösségi Házhoz násznépe kíséretében. A násznép tagjai között fel-felbukkantak gólyalábas barátaink is. Miután a vőfély kikérte a ház legszebb eladósorban lévő lányát, egy kislányt kapott, megpróbálta hát még egyszer. Másodszorra idősebbet kívánt, meg is kapta. 


Ám végül csak kiimádkozta az ifjú arát. A pár zenészek kíséretében elvonult az iskolaudvarig. A gyerekek virágot szórtak és buborékot fújtak, a mutatványosok pedig a tömeget szórakoztatták.
Az iskolaudvarban került sor a polgári esküvőre, melyre egy pohár pezsgővel koccintottak a közvetlen családtagok. Innen a násznép a tornateremhez vonult, meg-megszakítva útjukat. Először egy teli vödör vizet kellett az ifjú arának felrúgnia, 


majd a vőlegénynek két széttörött tányért felsepernie. Végül pedig a küszöbön fekvő két legényt kellett átlépniük az ifjú házasoknak. A rokonság konyakkal koccintott a pár egészségére, legvégül pedig az esküvői csokor is új gazdára talált.
Ezután vacsora következett, mely során 7 erős férfit hívott maga mellé a vőfély. A bátor jelentkezőknek először táncolni kellett, majd kötényben és kendőben szolgálták fel a második fogást.


A vacsora ideje alatt az érdeklődőket táncház mulatatta az udvaron. A vigalomba végül az ifjú pár rokonai, barátai is bekapcsolódtak. 


Közös vonatozástól kezdve limbózásig szinte minden előfordult. 


Éjjel 11-kor sor került a négyszintes esküvői torta felvágására.


Miután mindenki jóllakott a 15 torta valamelyikével gyertyás tánc következett.


Nem sokkal ezután az óra mutatói már éjfél ütöttek, így megkezdődhetett a menyecsketánc.


Az újasszonyt többször megpróbálták elrabolni, de az akciók sikertelennek bizonyultak, hiszen szemmel tartotta őt férjura. A menyecsketáncot újabb vacsora követte, majd azután reggelig vigadott a násznép."

Szöveg: Guzsik Bernadett
Fotók: Bartus Tamás

A lakodalomról Reni is beszámolt.


Nincsenek megjegyzések: