A fáma szerint ez a sütemény a firenzei dómról kapta a formáját, hogy így van-e, nem tudom, mindenesetre érdemes vele elbíbelődni...
Hozzávalók
a piskótához:
- 12,5 dkg vaj
- 10 dkg liszt
- 1,5 teáskanál sütőpor
- 2 evőkanál kakaópor
- 15 dkg nádcukor vagy kristálycukor
- csipetnyi só
- 2 tojás
a piskóta locsolásához:
- 4-5 evőkanál maraschino likőr, esetleg konyak
a töltelékhez:
- 3 dl tejszín habbá verve
- 2 evőkanál porcukor vagy ízlés szerint
- 1 maréknyi pörkölt, durvára vágott mandula
- 25 dkg kimagozott fekete cseresznye vagy konyakos meggy
- 5-6 dkg durvára vágott étcsoki
Keverjük ki habosra a vajat a cukorral, majd a tojásokkal is, adjuk hozzá a sütőporral és kakaóval elkevert, átszitált lisztet. Sütőlapra (ha szükséges, előtte vajazzuk ki) vékonyan (1-2 cm) kenjük el a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig süssük.
Vegyünk elő egy 1- 1,5 literes tálat, a kihűlt tésztából vágjunk ki egy a tál szájával megegyező méretű korongot, tegyük félre. Béleljünk ki folpackkal. a tálat, utána pedig a tésztával. Célszerű előtte háromszög formájúra darabolni a piskótát. Igyekezzünk minél jobban összeilleszteni a darabkákat.
Locsoljuk meg a tésztaréteget a likőrrel, töltsük rá a krém hozzávalóiból összekevert krémet. Eredetileg fekete cseresznye kerül a töltelékbe, de nekem még volt némi házilag eltett konyakos meggyem, így ezt használtam fel, a levével pedig a piskótát locsoltam meg. Fedjük le a félre tett tésztakoronggal.
A tetejére tegyünk tányért, arra súlyokat (pl. konzerv, stb.), és így tegyük a hűtőbe néhány órára vagy akár egy éjszakára is.
Tálra borítva tálaljuk.
5 megjegyzés:
Hú, de jól néz ki!
Azt a mindenit, milyen jól néz ki!
Más: nem tudunk menni szombaton a felvonulásotokra :((
Ez igen hasonlít a feketeerdőre, csak a formája más+mandula. De alapjában véve detto.Ja és a pia is kevesebb benne)) Ügyes vagy!
Jajjajjj, de szép lett! Ezer éve akarok már zucottot sütni, de most karácsonyra tuti meglesz :]
Köszi mindenkinek! :)
Minyon, mi sem.
Teakert, az összetevőit tekintve igen, ízre nem.
Megjegyzés küldése