Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 09. 10.

Gyerekkori ízek - Almás pite

Sok alma termett az idén, de nem baj, úgyis lassan itt az ideje az őszi süteményeknek. Ezek egyike az almás pite. Gyerekkoromban nem szerettem, de mostanában szívesen készítem és eszem. Sok töltelékkel, vékony tésztával...


Hozzávalók

a tésztához:
  • 40 dkg finomliszt
  • 25 dkg Rama margarin
  • 12 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • csipetnyi só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 csomag vanilincukor (vagy helyette vaníliakivonat)
  • 2 evőkanál tejföl
a töltelékhez:
  • 1,5 kg alma
  • 1 citrom leve
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vanilincukor (vagy vaníliakivonat)
  • 1 csapott evőkanál fahéj
  • 10 dkg őrölt dió
a tetejére:
  • 1 tojássárgája
Általában nem használok margarint, de ebben a süteményben nosztalgiából megtartottam. A vaníliás cukrot viszont lecseréltem házi vaníliakivonatra.

Először a tölteléket készítettem el. Az almákat meghámoztam, kimagoztam, közben citromos vízbe tettem, hogy ne barnuljon meg. Lereszeltem - akinek van - legegyszerűbb robotgéppel. Egy nagyobb lábosban fedő nélkül kezdtem főzni, majd hozzáadtam a cukrot és a vaníliakivonatot, fahéjat. Egészen sűrűre főztem, hogy később ne áztassa el a tésztát. Kihűtöttem.

A tészta hozzávalóit összegyúrtam, nagyobb részét kinyújtottam és kibéleltem vele egy tepsit úgy, hogy az oldalára is kerüljön belőle. Megszórtam a darált dióval, arra ráterítettem a tölteléket és befedtem a maradék tésztával. Megkentem a tojássárgájával, villával megszurkáltam és 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütöttem.

25 megjegyzés:

Annamarie írta...

Nagyon guszta, irtó jól néz ki ez a pite. De már megint nagyon korán olvastam a bejegyzésed, mert most délig itt ülök korgó gyomorral :-))

liagota írta...

Egyik főszereplője, (egyik)nagyanyám sütemény hármasfogatának. Lévén ,hogy nem vált még öregkorára sem túl gyakorlatiassá a konyhában, sűrün terítékre került. Egyszer tévedésből 20 dkg cukor helyett, 20 dkg kristályos sóval... :)

Messzenéző Minyon írta...

Így az igazi: vékony tészta, sok töltelék!
De az a sós almáspite... jujjjj...

szepyke írta...

Milyen régen csináltam!

Limara írta...

Én is így vagyok vele, gyerekkoromban nem szerettem,most annál inkább! :))

Palócprovence írta...

Annamarie, köszönöm! Máskor ebéd után olvass inkább! :))

Palócprovence írta...

Liagota,hát ez elég izgalmas ízkombináció lehetett! :))

Palócprovence írta...

Minyon, ezek szerint ebben egyezik az ízlésünk! :))

Palócprovence írta...

Szepyke, akkor éppen itt az ideje! :))

Palócprovence írta...

Limara, úgy látszik bizonyos ízekre meg kell érni. :))

napmátka írta...

Érdekes tényleg, hogy gyerekkorodban nem szeretted, pedig ez egy igazán szeretnivaló sütemény életkortól függetlenül - én azt hiszem!
(Azért jó, hogy azóta e tekintetben változtál!:)

Millie írta...

IIIIImáááádooom!

Palócprovence írta...

Napmátka, Millie, :)))

Nadine írta...

Juuuj, mi ez itt már megint?:)

Palócprovence írta...

Na, na mi??? :))

Nadine írta...

A NAGY KÍSÉRTÉS MAGA.

Főz és fecseg írta...

Szemre tökéletes, az ízét eltudom képzelni, én ugyanis régen is, most is imádom! Hát akkor hétvégén sütök én is.

Palócprovence írta...

Nadine, szóval megint a kisördög szerepét kaptam?! :))

Palócprovence írta...

Főz és Fecseg, ez jó ötlet! :)

Renata írta...

Nálunk is így járja: vékony tészta sok töltelék...

Nadine írta...

Palócprovence, állandóan főzésre inspirálsz! És mindig akkor, amikor nekifogok koplalni.

Nadine írta...

Kedves Palócprovence, kis küllembeli hátránnyal, de elkészült életem leges-legelső almás pitéje. Legközelebb, ha olyan receptet írsz, amit úgy általában minden háziasszony ismer a galaxisban rajtam kívül, légy szíves, írj tepsiméretet is! Az én almás pitém gyakorlatilag úgy készült, mint egy puzzle. És kicsit úgy is néz ki. De isteni lett!!! Köszi a receptet:)))

Palócprovence írta...

:DD Gratulálok! Így legalább vittél egy kis izgalmat a formájába! :)

Borcsa írta...

Köszönet a receptért! Hétvégén sütöttem, jövő hétvégére újra megrendelte a család :-)

Palócprovence írta...

Örülök! :)