Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2011. 09. 29.

Zuccotto

A fáma szerint ez a sütemény a firenzei dómról kapta a formáját, hogy így van-e, nem tudom, mindenesetre érdemes vele elbíbelődni...



Hozzávalók

a piskótához:
  • 12,5 dkg vaj
  • 10 dkg liszt
  • 1,5 teáskanál sütőpor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 15 dkg nádcukor vagy kristálycukor
  • csipetnyi só
  • 2 tojás
a piskóta locsolásához:
  • 4-5 evőkanál maraschino likőr, esetleg konyak
a töltelékhez:
  • 3 dl tejszín habbá verve
  • 2 evőkanál porcukor vagy ízlés szerint
  • 1 maréknyi pörkölt, durvára vágott mandula
  • 25 dkg kimagozott fekete cseresznye vagy konyakos meggy
  • 5-6 dkg durvára vágott étcsoki
Keverjük ki habosra a vajat a cukorral, majd a tojásokkal is, adjuk hozzá a sütőporral és kakaóval elkevert,    átszitált lisztet. Sütőlapra (ha szükséges, előtte vajazzuk ki) vékonyan (1-2 cm) kenjük el a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig süssük.

Vegyünk elő egy 1- 1,5 literes tálat, a kihűlt tésztából vágjunk ki egy a tál szájával megegyező méretű korongot, tegyük félre. Béleljünk ki folpackkal. a tálat, utána pedig a  tésztával. Célszerű előtte háromszög formájúra darabolni a piskótát. Igyekezzünk minél jobban összeilleszteni a darabkákat.



Locsoljuk meg a tésztaréteget a likőrrel, töltsük rá a krém hozzávalóiból összekevert krémet. Eredetileg fekete cseresznye kerül a töltelékbe, de nekem még volt némi házilag eltett konyakos meggyem, így ezt használtam fel, a levével pedig a piskótát locsoltam meg. Fedjük le a félre tett tésztakoronggal. 


A tetejére tegyünk tányért, arra súlyokat (pl. konzerv, stb.), és így tegyük a hűtőbe néhány órára vagy akár egy éjszakára is.

Tálra borítva tálaljuk.





5 megjegyzés:

Katucikonyha, írta...

Hú, de jól néz ki!

Messzenéző Minyon írta...

Azt a mindenit, milyen jól néz ki!
Más: nem tudunk menni szombaton a felvonulásotokra :((

Ani írta...

Ez igen hasonlít a feketeerdőre, csak a formája más+mandula. De alapjában véve detto.Ja és a pia is kevesebb benne)) Ügyes vagy!

Reni írta...

Jajjajjj, de szép lett! Ezer éve akarok már zucottot sütni, de most karácsonyra tuti meglesz :]

Palócprovence írta...

Köszi mindenkinek! :)
Minyon, mi sem.
Teakert, az összetevőit tekintve igen, ízre nem.