Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2011. 09. 23.

A füge


Régóta szeretnék termő fügefácskát (ami tulajdonképpen bokor), de a Börzsöny nem kimondottan fügetermő vidék. Azért szerencsére van, aki elkényeztet friss fügével, amit egyébként nagyon szeretek.


Az egyik legősibb kultúrnövénynek, a Kis-Ázsiából származó fügének számos fajtája van. Népszerűsége a kezdetektől fogva töretlen, nem véletlenül került említésre többször is az Ószövetségben. A friss gyümölcs sérülékeny, könnyen romlik, de szárított formája sokáig eláll, könnyen szállítható és nem utolsó sorban tápláló, ezért volt alapellátmány a római légiókban is.

8 megjegyzés:

Libatej írta...

Honnan tudhatom, hogy mikor érett?

Palócprovence írta...

Amikor tapintásra puha, de ruganyos kicsit, erősen illatozik, megkóstolva pedig édes.

Névtelen írta...

Nekünk is van fügefánk, és már párszore ettünk is róla. Bár nem sokat, s ehhez is apa már-már sziszüphuszi serénykedése kell(ett).
Apropó örülök, hogy újból kivirult a blog, egész lemondtam róla!
Péter

Palócprovence írta...

:))

Csilla böködéje írta...

Hmm, az egyék kedvencem a füge. egyenlőre nagy cserépben van, még nem mertük kiültetni. Idén már volt rajta 4-5 szem, de a jég elverte. egyetlen szem maradt rajta azt ünnepélyesen leszüreteltük. Finom volt.

Márta írta...

KÉt kilóból készült lekvár tegnap előtt.
/Tavaly egy szem sem volt rajta./
Nagyon szeretem macsarponéval eszegetni a lekvárt!

PO írta...

Nekem is van vagy 2 kiló a bokromon, még nem tudom, mi tévő legyek. Nemigen fog már beérni, keresni kell hozzá valami zöld füge receptet. Tapasztalat?

Palócprovence írta...

PO, az nincs - mármint tapasztalat (meg persze füge sincs). Egyébként szoktak belőle befőttet vagy dzsemet készíteni sok-sok cukorral, mivel az éretlen füge nagyon fanyar ízű és még eregeti a tejnedvét is. Féléretten már inkább bevállalható.