Régóta szeretnék termő fügefácskát (ami tulajdonképpen bokor), de a Börzsöny nem kimondottan fügetermő vidék. Azért szerencsére van, aki elkényeztet friss fügével, amit egyébként nagyon szeretek.
Az egyik legősibb kultúrnövénynek, a Kis-Ázsiából származó fügének számos fajtája van. Népszerűsége a kezdetektől fogva töretlen, nem véletlenül került említésre többször is az Ószövetségben. A friss gyümölcs sérülékeny, könnyen romlik, de szárított formája sokáig eláll, könnyen szállítható és nem utolsó sorban tápláló, ezért volt alapellátmány a római légiókban is.
8 megjegyzés:
Honnan tudhatom, hogy mikor érett?
Amikor tapintásra puha, de ruganyos kicsit, erősen illatozik, megkóstolva pedig édes.
Nekünk is van fügefánk, és már párszore ettünk is róla. Bár nem sokat, s ehhez is apa már-már sziszüphuszi serénykedése kell(ett).
Apropó örülök, hogy újból kivirult a blog, egész lemondtam róla!
Péter
:))
Hmm, az egyék kedvencem a füge. egyenlőre nagy cserépben van, még nem mertük kiültetni. Idén már volt rajta 4-5 szem, de a jég elverte. egyetlen szem maradt rajta azt ünnepélyesen leszüreteltük. Finom volt.
KÉt kilóból készült lekvár tegnap előtt.
/Tavaly egy szem sem volt rajta./
Nagyon szeretem macsarponéval eszegetni a lekvárt!
Nekem is van vagy 2 kiló a bokromon, még nem tudom, mi tévő legyek. Nemigen fog már beérni, keresni kell hozzá valami zöld füge receptet. Tapasztalat?
PO, az nincs - mármint tapasztalat (meg persze füge sincs). Egyébként szoktak belőle befőttet vagy dzsemet készíteni sok-sok cukorral, mivel az éretlen füge nagyon fanyar ízű és még eregeti a tejnedvét is. Féléretten már inkább bevállalható.
Megjegyzés küldése