A Budapestbakelse (Budapest-sütemény) a fáma szerint egy svéd cukrász találmánya, aki a 60-as években egy budapesti cukrászversenyre készülve alkotta meg receptjét, ami olyan sikeres volt, hogy a mai napig is kapható a svéd cukrászdákban.
A receptet a Svédasztaltól kölcsönöztem és csak picit változtattam rajta.
Hozzávalók
a tésztához:
- 6 tojásfehérje
- 4 dl cukor
- 15 dkg darált mogyoró (esetleg dió)
- 0,5 dl keményítő
- 1 teáskanál vaníliakivonat
a töltelékhez:
- 3 dl tejszín
- 1 evőkanál porcukor
- 10 dkg barackkonzerv
a tetejére:
- kevés olvasztott étcsoki
- durvára vágott pörkölt mogyoró
A tojásfehérjéket felvertem, hozzáadtam a cukrot és azzal kemény habbá vertem. Belekevertem a vaníliakivonatot és a keményítővel elkevert darált diót (én dióval csináltam). Zacskóba töltve csíkokat nyomtam a papírral bélelt sütőlapra.
175 fokon kb. 20 percig sütöttem. Megvártam, hogy kihűljön, addig felvertem a tejszínt a porcukorral, óvatosan beleforgattam a lecsepegtetett és felkockázott befőttet, majd rákentem a tésztára. A papír segítségével feltekertem a hosszabbik oldalán (természetesen a papírt közben lehúztam). Elvileg a megsült tészta hátoldalára kerülne a töltelék, de én nem bonyolítottam a dolgokat.
A tetejét meglocsoltam az olvasztott csokival. A mogyoró most elmaradt róla.
7 megjegyzés:
Nagyon szeretem ezt a fajta tésztát.
Szívesen elkészíteném, de nem teljesen világos, miért kell, mi a jelentősége, hogy a tésztát csíkokban sütöd.
Könnyebben fel lehet tekerni, nem reped szét tekerés közben a tészta (ami egyébként az ilyen csak tojásfehérjéből készülteknél jellemző). Egyébként a csíkok sütés után is megmaradnak, ezért is kell eredetileg a tepsivel érintkező felére tenni a tölteléket és úgy feltekerni - mutatósabb lesz.
Na meg így szól a recept is :)
Nagyon jól néz ki és biztosan nagyon finom is:)
Nagyon finom lehet !
Mint az első kommentelőnél, nekem se volt egészen világos, de most már minden stimmel...
Imádjuk a Pavlovát, ez is finom lehet dióval, nagyon jól néz ki!
:)))
Kemény habot a sima tojásfehérjèből még ok... 4dl cukorral már nem ok. Folyik. :( Ès milyen tejszínből lesz ilyen sűrű a töltelék? Hab/főző...? Sajnos nekem nem elegendők az instrukciók. Nem vált be ez a recept. Mivel az összetevők finomak, egy hőalló tálban összesütve végezték.
Kedves Kata, sajnálom, hogy nem nyerte el a tetszésedet a recept! Én már többször készítettem és mindig sikerült - ahogyan az a képeken is látszik.
A cukrot célszerű lehet nem egyszerre a felvert tojáshabhoz adni, bár én nem részletekben adom hozzá. A tejszín pedig a normál 30 %-os (folyékony) habtejszín.
Megjegyzés küldése