Nem, most nem a törökök híres erjesztett italáról lesz szó, hanem a palóc bozáról vagy viricsről. Ez pedig nem más, mint a nyírvíz. A tavaszi nedvkeringés megindulásakor a nyírfák (néha a cser, szil, juhar vagy bükk) kérgét megcsapoták és felfogták a kicsurgó édeskés levet, ami sok értékes ásványi anyagot tartalmaz.
A nyírvíz kinyeréséről - a viricselésről itt látható egy kisfilm. Természetesen, régen nem műanyagpalackot használtak, hanem pl. kiszárított tökhéjat.
A nyírvíz kinyeréséről - a viricselésről itt látható egy kisfilm. Természetesen, régen nem műanyagpalackot használtak, hanem pl. kiszárított tökhéjat.
2 megjegyzés:
Ez a boza engem is régóta izgat, hamarosan készítek (olyat, mint amit Részeges Szelim betiltott, de nem lesz felütve).
Ez pedig egy újabb érdekes ötlet, ki fogom ezt is próbálni, pont időben olvastam!
Kiváncsian várom mindkettőt!
Megjegyzés küldése