Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2010. 02. 28.

VKF! XXXII. Tiszta őrület - Márványtojás

Maimoni nem mást talált ki, mint hogy "készítsünk lehetetlennek hangzó, tűnő, látszó ételeket, amelyek nemcsak hogy ehetőek, de még finomak is". Legelőször a cukorral fogyasztott káposztás tészta ugrott be, mint lehetetlennek tűnő étel, de ezt gyorsan elvetettem, mivel tényleg bizarr és semmiképpen nem nevezném finomnak (kéretik nem győzködni engem ennek ellenkezőjéről!). Felmerült bennem az is, hogy lekoppintom Heston Blumenthal egyik kreációját, például a viktoriánus ehető kertjét, de ebben az időben felénk nem túl bőséges a szöcskefelhozatal, így ez is kiesett. Maradt egy visszafogott kínai klasszikus, a márványtojás. Ebbe az álruhás tojásba nyugodtan beleharaphatunk, nem törik bele a fogunk.


Hozzávalók
  • 4- 6 tojás
  • 1 liter víz
  • 3 evőkanál szálas fekete tea
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 1 kis darab fahéj
  • 1 kis darab friss gyömbér
  • 1 csillagánizs
  • 1 evőkanál cukor

A tojásokat 10 perc alatt keményre főztem, hideg vízben kicsit lehűtöttem. A héjukat megütögettem, hogy megrepedezzenek, de nem szedtem le. Az 1 liter vizet a többi hozzávalóval felfőztem, majd beletettem a tojásokat és bő 1 órán át (eredetileg 24 órán keresztül szokták) főztem. Leszűrtem, leszedtem a tojáshéjakat és ekkor előtűnt a mintázat.


Melegen és hidegen is fogyasztható.

A fűszerezésnek ez a változata az Egy falat Kína című könyvből való.

2010. 02. 19.

Jácint

Ebben az ólmos szürke időben sokat lendít a hangulatomon a friss virág, különösen ha még illata is van.


A jácint tökéletesen megfelel erre a célra. Néhány száz Ft-ért kaphatunk virágzó példányokat, de magunk is hajtathatjuk a hagymákat, még cserépbe sem kell ültetni. Ha előrelátóak voltunk, ezt már ősz végén megtettük, de még most sem késő. Egyszerűen tegyük a hagymát egy szűkebb szájú üvegre (nem szükséges hozzá speciális jácinthajtató üveg, egy egyszerű befőttes is megteszi), amit előzőleg félig megtöltöttünk vízzel. A hagyma megérzi a víz közelségét és rövid időn belül gyökereket növeszt a víz irányába.


Az első időkben takarjuk le egy papírsapkával (én egyszerűen egy italos zacskót szoktam rájuk húzni) és tartsuk hűvös helyen. Ha jól csináltuk (és ha a hagyma is úgy akarja), még egy hónap sem kell és megjelenik a virágbimbó a hagyma tetején. Ekkor levehetjük a takarást és világos helyre téve növekedésnek indul a növényünk, megjelennek a levélhajtások is. Még néhány hét és máris gyönyörködhetünk a virágokban.



Nem árt forgatni a növényt, hogy minden oldala egyenletesen kapja a fényt, különben ilyen jógázó jácintokat kapunk.

2010. 02. 16.

Húshagyókeddtől torkos csütörtökig

Ma van húshagyókedd, ami keresztényeknél hagyományosan az utolsó napja a farsangi időszaknak, amit mindig is nagyszabású karneválokkal ünnepeltek. Holnap már elkezdődik a nagyböjt (a Húsvétot megelőző 40 napos böjt), ezért e napon lehetett régen utoljára húst enni egészen Húsvétig. Mardi Gas - kövér kedd - ahogy a franciák mondják. Az angolok inkább a lelki megtisztulásra helyezték a hangsúlyt, Shrove Tuesday - gyóntató kedd (és ha rosszmájú lennék, azt mondanám, az angol konyha esetében ez nem meglepő). A böjtkezdő hamvazószerdáról tavaly már írtam részletesebben is. Aki tartja a böjtöt, annak sem kell aggódni, hiszen még szinte el sem kezdődik, de máris megszakítja a torkos csütörtök, amikor a maradékokat el lehet fogyasztani. A Magyar Turizmus Zrt idén is meghirdette akcióját, így csütörtökön Magyarországon 1319 étteremben lehet féláron torkoskodni.