Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2010. 02. 19.

Jácint

Ebben az ólmos szürke időben sokat lendít a hangulatomon a friss virág, különösen ha még illata is van.


A jácint tökéletesen megfelel erre a célra. Néhány száz Ft-ért kaphatunk virágzó példányokat, de magunk is hajtathatjuk a hagymákat, még cserépbe sem kell ültetni. Ha előrelátóak voltunk, ezt már ősz végén megtettük, de még most sem késő. Egyszerűen tegyük a hagymát egy szűkebb szájú üvegre (nem szükséges hozzá speciális jácinthajtató üveg, egy egyszerű befőttes is megteszi), amit előzőleg félig megtöltöttünk vízzel. A hagyma megérzi a víz közelségét és rövid időn belül gyökereket növeszt a víz irányába.


Az első időkben takarjuk le egy papírsapkával (én egyszerűen egy italos zacskót szoktam rájuk húzni) és tartsuk hűvös helyen. Ha jól csináltuk (és ha a hagyma is úgy akarja), még egy hónap sem kell és megjelenik a virágbimbó a hagyma tetején. Ekkor levehetjük a takarást és világos helyre téve növekedésnek indul a növényünk, megjelennek a levélhajtások is. Még néhány hét és máris gyönyörködhetünk a virágokban.Nem árt forgatni a növényt, hogy minden oldala egyenletesen kapja a fényt, különben ilyen jógázó jácintokat kapunk.

14 megjegyzés:

Ms. Poppy írta...

A jácintot én is nagyon szeretem, olyan tavasz illata van.:)

Felhőlány írta...

Gyönyörű ez a cirmos szirom! Én be tudok ájulni az illatától, de imádom! Sajnos nálam is mindíg ezt a jógapózt veszik fel ha nem kapnak támasztékot... :)

Kriszti írta...

Nálunk is virít egy rózsaszínű, nagyon szeretem az illatát, bár egy kicsit bódító.:-)

Notburga írta...

Kedvenc virágom, örülök, hogy írtál róla.

Messzenéző Minyon írta...

Hmmmm, de finom illata van! Imádom!

Altair írta...

Pont most vettem egy szép lilát és azt mondta a virágárus, hogy ne locsolgassuk, mert felnyurgul és így eldől majd, mint a képen. Mindig csak annyi vizet kapjon, hogy ne legyen száraz a földje.

Kíváncsi vagyok, működni fog-e a tanácsa. :o)

Palócprovence írta...

Tényleg mesés az illata, de a hálószobában azért nagyon tömény.

Altair, én is kíváncsi vagyok! :)
A tapasztalatom szerint inkább a kevés fény okozza, főleg, ha az egyirányú. Most ezt a cserepeset vettem, máskor hajtatni szoktam és mindig vízben. Nem szokott problémát okozni, ha elég fény van.

szepyke írta...

Imádom az illatát :)

Andi írta...

De gyönyörű!

szemirámisz írta...

Szép! A tavasz ígéretét érezni rajta! :)

Hédi írta...

Így sportosan is csodaszép!

Wise Lady írta...

Ilyen csodaszép képeket! Ámulok, annyira elkaptad!

Nóra írta...

Nagyon jó fotók, ideérzem az illatát! Nagyot szippantottam, de tényleg! :-)

Palócprovence írta...

Köszönöm szépen! :)