Ma van húshagyókedd, ami keresztényeknél hagyományosan az utolsó napja a farsangi időszaknak, amit mindig is nagyszabású karneválokkal ünnepeltek. Holnap már elkezdődik a nagyböjt (a Húsvétot megelőző 40 napos böjt), ezért e napon lehetett régen utoljára húst enni egészen Húsvétig. Mardi Gas - kövér kedd - ahogy a franciák mondják. Az angolok inkább a lelki megtisztulásra helyezték a hangsúlyt, Shrove Tuesday - gyóntató kedd (és ha rosszmájú lennék, azt mondanám, az angol konyha esetében ez nem meglepő). A böjtkezdő hamvazószerdáról tavaly már írtam részletesebben is. Aki tartja a böjtöt, annak sem kell aggódni, hiszen még szinte el sem kezdődik, de máris megszakítja a torkos csütörtök, amikor a maradékokat el lehet fogyasztani. A Magyar Turizmus Zrt idén is meghirdette akcióját, így csütörtökön Magyarországon 1319 étteremben lehet féláron torkoskodni.
2010. 02. 16.
Húshagyókeddtől torkos csütörtökig
Címkék:
jeles napok,
magyar konyha,
palóc konyha,
palóc népszokások
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése