Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2010. 02. 28.

VKF! XXXII. Tiszta őrület - Márványtojás

Maimoni nem mást talált ki, mint hogy "készítsünk lehetetlennek hangzó, tűnő, látszó ételeket, amelyek nemcsak hogy ehetőek, de még finomak is". Legelőször a cukorral fogyasztott káposztás tészta ugrott be, mint lehetetlennek tűnő étel, de ezt gyorsan elvetettem, mivel tényleg bizarr és semmiképpen nem nevezném finomnak (kéretik nem győzködni engem ennek ellenkezőjéről!). Felmerült bennem az is, hogy lekoppintom Heston Blumenthal egyik kreációját, például a viktoriánus ehető kertjét, de ebben az időben felénk nem túl bőséges a szöcskefelhozatal, így ez is kiesett. Maradt egy visszafogott kínai klasszikus, a márványtojás. Ebbe az álruhás tojásba nyugodtan beleharaphatunk, nem törik bele a fogunk.


Hozzávalók
  • 4- 6 tojás
  • 1 liter víz
  • 3 evőkanál szálas fekete tea
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 1 kis darab fahéj
  • 1 kis darab friss gyömbér
  • 1 csillagánizs
  • 1 evőkanál cukor

A tojásokat 10 perc alatt keményre főztem, hideg vízben kicsit lehűtöttem. A héjukat megütögettem, hogy megrepedezzenek, de nem szedtem le. Az 1 liter vizet a többi hozzávalóval felfőztem, majd beletettem a tojásokat és bő 1 órán át (eredetileg 24 órán keresztül szokták) főztem. Leszűrtem, leszedtem a tojáshéjakat és ekkor előtűnt a mintázat.


Melegen és hidegen is fogyasztható.

A fűszerezésnek ez a változata az Egy falat Kína című könyvből való.

23 megjegyzés:

szemirámisz írta...

Micsoda fantasztikus ötlet! Tátva maradt a szám,mikor megláttam a képet!
Nem tudtam elképzelni mi lehet ez, elsőre egy agynak látszó valamit véltem felfedezni, enyhe csigavonallal. :))
Szerintem maximálisan teljesítetted a feladatot!

/Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a káposztás tésztát én is sok őrölt borssal és porcukorral szeretem!:))
Bár nem akarlak meggyőzni róla, de tényleg finom!!!/

Házisárkány írta...

Hű de bizarúl néz ki!De biztos klassz íze lehet!
Győzködés:én is így szeretem a káposztás kockát:sok borssal és porcukorral....
ja és a kocsonyát édes túróslepénnyel....palóc vagyok vagy mi.......

bodzazsuzsa írta...

Nálam húsvétkor szokott így kinézni a tojás, ha véletlenül megreped festés előtt.:))) Igaz, általában nem barnás a színezete, hanem piros, vagy zöld, vagy kék...

duende írta...

:) Nagy ötlet, irtó jól néz ki!

Felhőlány írta...

Nagyon látványos! :)
Zsuzsához hasonlóan engem is a húsvéti tojásra emlékeztet. Csak én hagymahéjjal főzöm, és az is ehhez hasonló barna márványos lesz... ;o)

@ndre@ írta...

Nagyon szuper lett!!! :)

"saját levében" írta...

Ez teljesen úgy néz ki, mint ahogy ki kell néznie! A kínaiak megnyalnák mind a tíz ujjadat!

Gyöngyi írta...

Szép márványos, nincs ezzel semmi gond, nem is bizar!
Tudjátok mi lehet a bizarr? A kínaiak 100 napos tojása jutott eszembe - a mulkoriban láttam amikor a riporter megpróbálta megkóstolni, és.. borzalmas lehetett..

Kata írta...

Ezek igazán jópofa tojások lettek, jól mutatnának egy vegyes tálon is.

szepyke írta...

Hatalmas! Olyan, mint egy kőtojás!:)

Garffyka írta...

Hasonlót véletlenségből csináltam, vöröshagyma héjban főztem keménytojást húsvétra, kicsit megrepedt a tojáshéj. Azóta eszünk "kívül-belül hímestojást" időnként. A te recepted is ki fogom próbálni, sokkal gazdagabban erezett lesz. Nagyon szépek.

Judith írta...

Ez hihetetlenul jol nez ki! Nagyon tetszik!

ÉvaZsuzsanna írta...

Kipróbálom, hátha ízlik, és akkor meglepem ilyen különlegességgel a családomat is!

Névtelen írta...

Szépek lettek!

A japán konyhában is van márványos tojás, csak ott a szójaszósz-tea-víz páclébe nem kell felfőzni, hanem 2-3 napig áztatni a főtt tojásokat.
(főzés előtt pedig körbe-körbe görgetni a fazékban, hogy a sárgája középre guruljon, és szép esztétikus legyen :)))
Szép és finom.

A kínai receptben mennyire lehet a fűszereket érezni a tojáson? A fahéjat pl.?

Vera

Palócprovence írta...

Köszönöm szépen Mindenkinek! :)
A kinézet tényleg hasonlít a húsvéti tojásokra, az íze azonban nem.
Vera, érezhető egy kicsit a fahéj is (mondjuk nem célszerű egy egész rudat beletenni!), de akár el is hagyható. Van olyan receptváltozat, amiben a szójaszósz és tea mellett csak egy szem csillagánizs van.

Messzenéző Minyon írta...

Nagyon szépek a tojásaid!
Heston Blumenthal műsorát én is nagyon szeretem, de az még eszembe sem jutott, hogy kipróbáljam valamelyik receptjét. Bár a hurkának-krumplipürének látszó desszertje, ami nagyon tetszett, akár házilag is kivitelezhető lenne, kivéve a folyékony nitrogénbe potyogtatott "zöldborsót". De egy lakomáján igen szívesen részt vennék!

Ami írta...

Hátborzongatóan fenomenális! Amikor megláttam először a képet, nagyon meglepődtem, és csak a recept elolvasása után nyugodtam meg. :) Nagyon állat :). Kipróbálom.

L.Krisztina írta...

Szeretném megköszönni, hogy olvashatlak !!! Van nálam valami a számodra !!!!!

Gyöngyi írta...

Nézz be hozzám légyszíves, ajándékom van Számodra!

Lori írta...

Ha lesz egy kis időd kérlek nézz be hozzám.

Palócprovence írta...

Minyon, köszi! :)
Még én sem próbáltam ki egyetlen receptjét sem, csak most játszottam elk a gondolattal...:)

Palócprovence írta...

Ami, nem akartalak borzongatni! :D

Palócprovence írta...

Krisztina, Gyöngyi, Lori,
nagyon szépen köszönöm Nektek! :))