Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2012. 01. 13.

Pastéis de Nata

A  Pastéis de Nata (vagy Pastell de Nata) eredeti verziója a  Pastéis de Belém, amit a belémi (ma már Lisszabon egyik negyede) Szent Jeromos kolostor apácái készítettek egészen az 1820-as évek végéig. A recept szigorúan titkos volt, és még ma is az. Az eredeti változatot egyedül a Tejo partjához közeli Casa Pastéis de Belémben kóstolhatjuk meg, vagy elkészíthetjük a Pastéis de Nata számtalan receptjeinek egyikét.




Az alábbi recept (ami több recept összeolvasztása) különlegessége, hogy a krém nem tartalmaz lisztet vagy egyéb sűrítő anyagot, ezért még sütés után is kellemesen lágy marad a töltelék. A tészta formázási módja pedig biztosítja, hogy kellőképpen leveles maradjon, de ne dagadjon ki irányíthatatlanul a formából a leveles tészta.

Hozzávalók 12 darabhoz
  • 20 dkg jó minőségű leveles tészta
  • 6 tojássárgája
  • 12 dkg cukor
  • 3 dl tejszín
  • a tetejére fahéjas porcukor - elhagyható
  • kevés vaj a formák kikenéséhez
A tésztát nyújtsuk ki téglalap formájúra, a rövidebb oldala legalább 12 cm-es legyen. A rövidebb oldal felől tekerjük fel jó szorosan, majd vágjunk 1 cm-es szeleteket a hengerből. A csigákat nyújtsuk egészen vékonyra (1 mm-re), szükség szerint egy nagyon kevés lisztet használhatunk. A kivajazott muffintepsi mélyedéseit béleljük ki a tésztalapokkal,  tegyük a hűtőbe amíg a krém elkészül.

A krémhez fehéredésig keverjük a tojássárgákat a cukorral, keverjük hozzá a tejszínt is, majd vízgőz felett kevergetve sűrítsük be a krémet. Szó szerint értendő a sűrítés, egészen krémállagot kell elérni, szóval csak kitartás! 

A kihűlt krémet osszuk el a tésztán, de figyeljünk arra, hogy ne tegyük tele, mert sütés közben felemelkedik.


220 fokra (légkeveréses sütőnél 200 fokra) előmelegített sütőben 20 percig süssük. Ekkorra már barna foltok jelennek meg a tetején, de a töltelék még kellőképpen krémes marad. Azon nyomban, ízlés szerint fahéjas porcukorral megszórva, tálaljuk!


2 megjegyzés:

Vicuska írta...

Ez nagyon-nagyon finom lehet, senki nem írt ide bejegyzést?!

eprom írta...

Ez nagyon-nagyon finom is. Volt szerencsém a cikkben említett cukrászdában megkóstolni, páratlan émény volt.