Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2008. 12. 28.

Tejszínben sült krumpli

Tomi kedvéért következzen most a tejszínben sült krumpli receptje, ami tulajdonképpen a Gratin Dauphinois (csőben sült burgonya) egyszerűsített változata.


Hozzávalók
  • 1 kg krumpli
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • só, bors
  • 4 dl tejszín
A meghámozott krumplit vékony karikákra vágom és alaposan megmosom. Egy tűzálló tálba teszek egy réteg krumplit, sózom, borsozom, megszórom fokhagymával. Újabb réteg krumpli, fűszerezés, krumpli, fűszerezés, stb.
Felöntöm annyi tejszínnel, amennyi jó félig ellepi (kb. 4 dl, de ez függ az edény nagyságától is).
Lefedem és 160 fokon kb. 2 órán át sütöm. A sütés végére a tejszínt szinte teljesen felszívja és kicsit megpirul a teteje.

2 megjegyzés:

Tomi írta...

Köszönöm, hogy feltetted! :)
ez az egyik kedvencem...:)
( bár mindig az a kedvencem,
"ami épp van" :) , mert mindig finomat főzöl...)

Cuki a blog, meg finom is :P

Palócprovence írta...

Köszönöm Tomi! :D
Jó kosztosokkal könnyű! :D