Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2010. 12. 03.

Gyors kókuszlikőr


Hozzávalók
  • 1 doboz (400 ml) kókusztej
  • 1 tubus (170 ml) cukrozott sűrített tej
  • 1 kis üveg (200 ml) vodka
A kókusztejben keverjük el a sűrített tejet, majd adjuk hozzá a vodkát. Töltsük zárható üvegbe, majd hagyjuk egy-két hétig öszeérni az ízeket. Már ha kibírjuk addig...

13 megjegyzés:

Szemi írta...

Nyami !

Palócprovence írta...

:))

gondaanyu írta...

Köszi a receptet !

Névtelen írta...

De jó! Több mint fél éve egy 400 millis kókusztej csak arra vár a kamrában, hogy történjen vele valami. Köszi a receptet!
Gizi

Ritmus írta...

Nem lesz kissé gyenge ezzel a higítással? Szerinted meg lehetne csinálni 70 fokos gyógyszertári alkohollal is?

Palócprovence írta...

Ritmus, ez ízlés dolga, hogy mennyire találod gyengének! :) Az biztos, hogy alacsonyabb az alkoholtartalma a bolti 16%-os likőrnél, hiszen a vodka 37,5%-os. Természetesen elkészíthető gyógyszertári alkohollal is, a házi likőrkészítéshez általában ezt szokták használni, de a semleges ízű vodka is megteszi - ehhez egyszerűbb hozzáférni. Azért én nem tennék 70%-os alkoholból 2 dl-t bele, de ez tényleg ízlés kérdése.

Ritmus írta...

Köszi a gyors választ! Mindenképpen megcsinálom,akkor először vodkával, mert imádom a kókuszt!! És ez nagyon-nagyon jó lehet!

Eisenstock Ildikó írta...

Ezt biztos, hogy kipróbálom! A lányaimmal biztosan remek lesz elnyalogatni néhány pohárkával belőle, de az is lehet, hogy amint ajánlod is, ajándékba adom.

Ditta tortái írta...

Ez jól hangzik köszönjük a receptet!

starling írta...

Kedves Palócprovence!
Régóta olvasgatlak, és nagyon teszik a blogod. Még nem tudtam eldönteni, melyik szempont áll az első helyen: főzhető ételek (ebben a "főzhető"-ben minden benne van, a vastag pénztárca mentesség, a legtöbb helyen beszerezhetőség, természetesség, hagyományok) vagy a "divat"-konyhától és "divat-gasztroblog"-szerűségtől tartózkodás. De az is lehet, hogy ez a kettő mégis inkább egy, és el sem kell döntenem, melyik a fő szempontom... :) Rövidebben: gratulálok a blogodhoz!

És mindjárt szeretnék is kérdezni valamit:
az ételek előre elkészítésénél és lefagyasztásánál mik a vezérelvek? Figyelembe kell-e venni egy kész étel, pl. egy sütemény esetében, az összetevőket, ha fagyasztani szeretném?

üdvözlettel,
starling

Palócprovence írta...

Kedves Starling, nagy örömet szereztek nekem kedves szavaid, köszönöm szépen! Az említett szempontok vezérelnek blogíráskor, örülök, ha ez érezhető.:)

A kérdésedre válaszul, a fagyasztás mindig kompromisszum, hiszen a frissen készített étel mindig finomabb, de valamit valamiért (néha az időtakarékosság vagy kényelem sokat nyom a latba).
Az összetevők természetesen befolyásolják a fagyaszthatóságot.Van amikor megváltozik az állaga, pl. a gyümölcsök kiolvasztás után már soha nem lesznek olyanok, mint frissen, de süteménybe, krémekbe még tökéletesek. Van amikor csak ízbeli eltérés van, és nem is biztos, hogy ezt mindenki észreveszi (én pl. nem szeretem a fagyasztott hal ízét, de a férjemet nem zavarja). De van, hogy nem is fagyasztható az étel, pl. kocsonya vagy zselatinnal készült habok, sütemények. Általában a piskóták vajkrémmel, pl:(http://palocprovence.blogspot.com/2008/12/karcsonyi-fatrzs.html), muffinok, kelt tészták jól bírják a fagyasztást.

Megoldás lehet félkészen lefagyasztani a dolgokat, pl:
http://palocprovence.blogspot.com/2008/12/vilg-legegyszerbb-trs-pogcsja.html

starling írta...

Köszönöm a válaszodat, és örülök az örömödnek! :)
starling

Vesta írta...

Ezt a likőrt épp most fogom elkészíteni, köszi az ötletet!