Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2010. 12. 08.

Vietnam - konyhaművészet és kultúra

Vietnamról már nem a háború, ami először az eszünkbe jut (és nem a papucs vagy a kalap). Egyre népszerűbb a vietnami konyha, ezért nem meglepő, hogy az Alexandra Kiadó gondozásában magyarul is megjelent Susanna Bingemer és Hans Gerlach könyve, Vietnam - konyhaművészet és kultúra címmel.


Nem egyszerűen szakácskönyv, bepillanthatunk a mindennapi életbe és a hagyományokba is, mindezt gyönyörű fotók kíséretében.

"Az evés fontossága a vietnami történelemben gyökerezik, melyet évszázadokon keresztül a háborúk, az aszály és az árvizek jellemeztek. Mint ismeretes, a szükség találékonnyá tesz, így a vietnamiak megtanulták, hogyan készíthetik el kevés alapanyagból, rövid idő alatt a lehető legjobb ételt. Egy közmondás szerint egy vietnami paraszt számára a boldogság egyet jelent a jóllakással."

A vietnami konyha megtartotta saját identitását, ugyanakkor befogadta az idegen elemeket is. Gondoljunk az 1000 éves kínai uralomra, az indiai, később a francia hatásokra. A könyvben 160 receptet találunk Vietnam egész területéről, melyek autentikusságát Tien Huu professzor ellenőrizte (nem kell aggódni, az európai gyomor számára túlságosan extrém hozzávalók nem kaptak helyet a könyvben).

A receptek mellett részletesen olvashatunk a vietnami konyha eszközeiről, alapanyagairól,fűszernövényeiről és konkrét menüjavaslatokat is tartalmaz a kötet. Rövid országismereti információk mellett szállodák, éttermek címjegyzékei, de szépirodalmi és szakkönyvek jegyzéke is megtalálható a könyvben.

Mesés karácsonyi ajándék lehet utazni és/vagy főzni szeretőknek!

Nincsenek megjegyzések: