Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2011. 01. 03.

Új év, új tervek

Az évkezdet valahogy mindig magával hozza a tervek szövögetését is, én sem vagyok kivétel ez alól. A szokásos többet fogok mozogni, újra kezdem a nyelvtanulást, kevesebb könyvet veszek, stb. mellett egy kósza pillanatig én is eljátszottam a gondolattal - ahogy sokan ilyenkor - le kéne adni x kilót (mondjuk nálam van némi valóságalapja, amióta gasztroblogot írok felkéredzkedett rám néhány kéretlen kiló). De ahogy jött a gondolat, úgy illant el. Hedonista énem ismét felülkerekedett és élvezetesebb kihívást keresett. És lőn: végigeszem Indiát.



Miért pont Indiát? Az indiai konyhát - ahogy az országot is - a sokszínűség jellemzi, ízek, színek, textúrák végtelensége. Minden szegletében más ízeket kínál, ahány állam, ahány vallás, annyiféle étkezési szokás, ételkészítési mód és megszámlálhatatlan különleges étel. Az országon átutazó kereskedők, gyarmatosítók és bevándorlók tovább színesítették a szinte kontinensnyi ország konyháját.

A választásom másik oka prózaibb: az alapanyagok jelentős részét nálunk is viszonylag könnyű beszerezni. Így hát, végigeszem Indiát.

Persze nem úgy, mint Chitrita Banerji, de könyve nyomán én is elindulok egy képzeletbeli útra. Tudom, ez kissé elcsépeltnek tűnhet a Julie&Julia project óta, de egyrészt az általam választott könyv nem tartalmaz konkrét recepteket, másrészt Chitritának is 3 évébe telt, hogy India ezerízű ételeit részben végigegye, így igen nagy fába vágom a fejszémet (főleg, hogy én nem fogok minden nap indiai ételt enni). Bár azt hiszem, a legnagyobb kihívás mégis a fellelt receptek pontos betartása lesz...
Akinek kedve van, tartson velem az oldalsávban is megjelenő Végigeszem Indiát oldalon!

8 megjegyzés:

Szemi írta...

Micsoda szuper újévi fogadalom! Sokkal jobb, mint a "dobjunk le pár kilót" ! :))
Bár még sosem főztem indiai kaját, érdeklődéssel várom a receptjeidet!

Hesztia írta...

Szerintem ez remek ötlet,mi a kínai konyhát szeretnénk végigenni jövőre a Feng Shui tanítványimmal, csak még a "hiteles" könyvet keressük hozzá ( és várjuk a Holdújévet)
Ugyan tényleg nincs új a nap alatt, de nem gondolom elcsépeltnek az ötletet...attól lesz egyéni, hogy te csinálod! :)
Hajra! érdeklődve várom a tapasztalataidat :)

duende írta...

:)) Én is hedonista valék, de most muszáj picit fogynom... :( Sajnos.
De imádom az új ötletedet, mert az indiai konyha a kedvencem, oda vagyok érte! Szóval csak lepj meg minket jobbnál jobb receptekkel! :)

Palócprovence írta...

Aranyosak vagytok! :)

Gabi írta...

Kedves Palócprovence!

Közvetlenül karácsony előtt akadtam blogodra érdekes módon, a Google egyik grafikus ikonjára kattintva. Azóta többször olvasgattam a sokszínű és nagyon kellemes, tetszetős stílusban megírt témákat, hozzászólásokat és azóta már másnak is ajánlottam az oldalt! :)
A régebben feltett narancshéjas teakeveréket elkészítettem, csatos üvegben, rózsaszirmok nélkül :), a Virsli pongyolában című finomságon is túl vagyunk, sőt, azt csirkehússal, sajttal is elkészítettük már, és a kamillagőzös szépségápolási tippet is továbbítottam olyannak, aki egészen biztosan ki fogja próbálni. Amióta pedig elolvastam a 23. oldal, 5. mondat ötletét, azóta naponta megteszem, nem csekély számú könyvem van, van mit leemelni a polcról. Jól esik ez a kis játék. :)
Egy szó mint száz, tetszik a blogod, kíváncsi vagyok az indiai receptekre is!
További kedvességekkel, jó ötletekkel teli folytatást és persze boldog új évet kívánok!

Üdvözlettel:
Gabi

Palócprovence írta...

Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszik a blogom! :))

Unknown írta...

BUÉK, utólag is.
Vizsga-szoríttatásban örömmel olvasom a munkatervet, főleg, hogy az indiai ízvilág számomra evidens módon idegen.

Palócprovence írta...

Együttérzésem (a lányom is most küzd a 10 vizsgájával) és egy szekérderékkal! :)