Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2012. 04. 02.

Magvas kenyér


Ez a gabonamentes kenyér a pillanatnyi kedvencem, már sokszor megsütöttem.



A recept Elena Amsterdam remek honlapjáról való:

Hozzávalók
  • 1 és 1/2 csésze mandulaliszt (blansírozott)
  • 3/4 csésze nyílgyökérpor vagy tápiókakeményítő (esetleg kukoricakeményítő)
  • 1/4 csésze őrölt aranylenmag vagy lenmag
  • 1/2 teáskanál só (kelta vagy himalaya)
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 4 tojás
  • 1 teáskanál méz vagy agavészirup
  • 1 teáskanál almaecet
  • 1/4 csésze durvára vágott dió
  • 1/4 csésze mogyoró durvára vágva
  • 1/2 csésze durvára vágott pisztáca
  • 1/4 csésze tökmag
  • 1/4 csésze napraforgómag
  • 1/4 csésze szezámmag
Keverjük össze egy nagyobb tálban a mandulalisztet, a keményítőt, sót és szódabikarbónát. Egy másik tálban verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a mézet és az ecetet, majd adjuk a száraz hozzávalókhoz. 
A masszát öntsük egy kizsírozott vagy szilikonformába.


Előmelegített sütőben 175 fokon (légkeveréses sütőnél 160 fokon) 30-35 percig - tűpróbáig süssük.



Tipp: A kenyérszeleteket megpirítva még intenzívebb a magvak aromája.



4 megjegyzés:

mági írta...

Ez nagyon finom (lehet) biztos befutó nálam is.
Köszönöm a receptet.

csincsilla írta...

Kedves Palócprovance, nagyon tetszik a kenyered:) De most azért írok, hogy tudnál nekem küldeni egy email-címet, ahová írhatnék neked? Köszi!
csonka.ilona@gmail.com

PO írta...

Nagyon paleó! :-))
Régebben már kipróbáltam néhány paleo kenyér(pótló) receptet. Legfeltűnőbb, hogy iszonyatosan kiadósak, tömények, ezért nagyon kevés kell belőlük. Pedig én a saját sokmagvas búzakenyeremhez vagyok szokva, az is sűrű és tömény.

Ezt meg jól kipróbálom.
Mi a manó az a nyílgyökérpor? Nálunk kapható?

Palócprovence írta...

Annyira azért nem paleó, hiszen a nyílgyökérpor tömény keményítő -egyébként sem az én világom a paleó :) - de kétségtelenül gluténmentes.
A nyílgyökér (Maranta arundinacea) nálunk inkább dísznövényként ismert, de a gyökeréből kivont keményítőt különösen az ázsiai konyha használja előszeretettel.
Az Ázsia bt-ben, bioboltokban, webáruházakban lehet venni arrowroot néven igen borsos áron, de szerintem ebben a receptben kiváltható kukoricakeményítővel is.